Ştefania, fetiţa găsită la tomberon, a fost adoptată. Zece copii aşteaptă părinţi!

Ştefania, fetiţa găsită într-un tomberon în urmă cu aproximativ doi ani, şi-a petrecut sărbătorile alături de părinţii săi adoptivi. La vremea respectivă, micuţa a fost considerată o minune dumnezeiască întrucât cu câteva zile înainte de Crăciun a supravieţuit printre gunoaie la temperaturi extrem de scăzute. Ştefania are acum o familie, iar alţi zece de copii orfani aşteaptă să-şi găsească părinţii, fiind declaraţi adoptabili de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

Ştefania, fetiţa care a fost găsită într-o ghenă de gunoi în luna decembrie a anului 2010, şi-a petrecut sărbătorile alături de părinţii săi adoptivi. Micuţa a fost încredinţată unei familii care nu a reuşit să aibă proprii copii, după ce aproximativ doi ani s-a aflat în plasament la un asistent maternal din Bumbeşti Jiu. Deşi mai multe familii îşi manifestaseră intenţia de a o adopta, încă din primele sale luni de viaţă, formalităţile de adopţie au necesitat o perioadă mai îndelungată de timp.

În vara anului 2011, Ştefania a fost botezată de către primarul Florin Cârciumaru. Autorităţile locale şi judeţene i-au organizat o petrecere de botez la care au participat oameni de afaceri, directori de instituţii, unităţi şcolare şi spitaliceşti. Banii primiţi în dar, 66.500 de lei, au fost depuşi într-un cont bancar şi vor fi utilizaţi de către Ştefania când va împlini 18 ani.

Copiii cu probleme nu îşi găsesc părinţi

Nu toţi copiii care se află în sistemul de protecţie socială din cadrul DGASPC Gorj sunt la fel de norocoşi precum Ştefania. Unii dintre ei speră de mai mulţi ani să-şi găsească părinţi adoptivi, însă din cauza vârstei rămân în continuare pe listele de aşteptare. „În centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj sunt zeci de copii care pot fi adoptaţi. Cu toate acestea, majoritatea nu sunt adoptabili din cauza vârstei, a etniei şi a handicapului lor. În momentul de faţă, avem 10 copii adoptabili. În general, părinţii preferă copiii sănătoşi, cu vârste de până la cinci ani. Părerea mea personală este că oamenii nu sunt pregătiţi să adopte un copil cu probleme pe care să-l poată ajuta. Cei mai mulţi se gândesc să adopte un copil pentru plăcerea şi siguranţa lor. Ca atare, caută un copil frumos şi deştept”, a declarat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

17 familii, în curs de evaluare

Potrivit legislaţiei în vigoare, familiile care doresc să adopte un copil sunt evaluate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în vederea obţinerii atestatului. Evaluarea garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale ale adoptatorului se face pe baza solicitării lor şi trebuie să aibă în vedere: personalitatea, starea sănătăţii şi situaţia economică a adoptatorului, viaţa familială, condiţiile de locuit, aptitudinea de educare a unui copil, precum şi motivele pentru care adoptatorul doreşte să adopte.

Pe baza rezultatelor evaluării, direcţia va decide, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de evaluare de către familia respectivă, dacă aceasta este aptă să adopte. În cazul unui rezultat favorabil al evaluării, direcţia va elibera atestatul de familie aptă să adopte. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, în momentul de faţă, 17 familii încearcă să obţină acest atestat. „În prezent, 17 familii sunt în curs de evaluare în vederea obţinerii atestatului de familii apte de adopţie. În anul 2012, am atestat un număr de 22 de familii. De asemenea şi am avut 17 încuviinţări. Dintre cele care au trecut prin perioadă de probă, la 12 familii le-au fost încredinţaţi copii. Practic, anul trecut s-au încheiat 12 adopţii”, a precizat Gheorghe Zisu. 

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: