Stenogramele şpăgii în dosarul „Bârcină DNA”

Rechizitoriul prin care procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe afaceristul gorjean Ion Bârcină (Dan Goeru) pentru că ar fi dat mită o jumătate de milion de euro şi cam tot atât în lei către un fost şef al ANRE, pentru a-i facilita contracte în energie, se bazează şi pe interceptări ale convorbirilor telefonice. Discuţiile pe care Bârcină le-a avut cu alţi colaboratori ai săi, trimişi şi ei în judecată, dar şi cu fostul şef al ANRE, Olosz Gergely, care este şi deputat UDMR, au fost interceptate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acum parte în rechizitoriul ce a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Discuţiile nu sunt deloc unele amiabile, iar dacă ar fi difuzate la radio sau la televizor ar fi chiar pline de bip-uri, înjurăturile şi „urările de bine” la adresa mamei lui Olosz fiind mai frecvente decât referirile la şpăgile ce trebuiau să ajungă la acesta. O parte din interceptările aflate la dosar au fost acum publicate de site-ul luju.ro, din ele reieşind că Bârcină nu era deloc încântat de banii cu care trebuia să cotizeze. Într-o discuţie pe care a avut-o cu Costin Iliescu, unul dintre administratorii unei firme de-a lui Bârcină implicată în afacerile cu energie vorbele folosite de afaceristul gorjean nu sunt deloc uşor de reprodus.

I.C.: Alo!

I.B.: Auziţi când îi duceţi situaţia lu, lu împuţitu ăsta de ungur...

I.C.:Da!

I.B.: ...a zis ca ne da o lista de lucrări la "CES" băgaşi-ar p.... în doamna mă-sa să-şi bage...

I.C.: DA.

I.B.:Şi-n ta-su. F... de nesimţit! Că cu ăsta tre să-ţi fie ruşine de el, să moară copii mei, să pot să i-o trag...! De nu m-aş p... pe el, de nu i-aş zice! Du-te mă în morţii mă-tii de aici!

I.C.: Da

I.B: Hai bine, vedeţi...

I.C.:Bine. Bineee"

„E mai rău decât cămătarii”

Evident că atunci când vorbeau cu Olosz faţă în faţă, Bârcină şi apropiaţii săi aveau un cu totul alt comportament. Trecut prin experienţele cu cămătarii din Târgu Jiu, afaceristul gorjean şi apropiaţii săi, trimişi în judecată, au ajuns la un moment dat la concluzia că situaţia în care se aflau faţă de fostul şef al ANRE este mai rea decât cea cu cămătarii. Dovada se regăseşte într-o altă convorbire pe care Iliescu a avut-o cu Cătălin Stan, care se ocupa de contabilitatea firmelor lui Bârcină, cei doi fiind înnebuniţi că nu reuşeau să facă rost de toţi banii pe care trebuiau să-i dea ca şpagă.

I.C.: Mă, verifică dacă au intrat banii ăia, ca m-a asasinat "Bila", m-a, m-a omorât! E teroare, mai rău decât cămătarii!

S.C.: Ha ha ha ha! Domn director acuma vorbii acolo...

I.C.: Aşa!

S.C.: Sunt

I.C.: Au intrat?

S.C.: Da, dar nu ştiu dacă, nu ştiu 100% daca rezolv azi. (...)

S.C.: Daca nu, o rezolvăm în două tranşe.

I.C.: Exact, exact!

S.C.: Ceva astăzi şi restul mâine.

I.C.: Exact, exact!  Măcar să fie ceva, asta-i, că altfel se mută ăla la mine acasă, nu ştiu ce dracu face!”

În cele din urmă, după multe „bip”-uri, Bârcină reuşeşte şi face rost de şpaga pe care şi-o dorea Olosz de la el, 516.000 euro şi 4 miliarde de lei vechi, şi, astfel, pe 7 iunie 2010 firma acestuia, Power Plus SRL încheie un contract cu CEZ, ca urmare a intervenţiei făcute de şeful ANRE în schimbul banilor primiţi. „Obiectul contractului îl constituia vânzarea-cumpărarea de energie electrică între furnizorul licenţiat SC Power Plus SRL (n.b. Licenţa fusese emisă de ANRE în timpul mandatul de director general al învinuitului Olosz Gergely, acesta fiind semnat "pentru" directorul general) şi furnizorul licenţiat SC CEZ Vânzare şi reglementarea raporturilor dintre vânzător şi cumpărător privind condiţiile de vânzare a energiei electrice, modalitatea de emitere si plata facturilor”, se precizează de către anchetatori.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: