Știința ne învață cum să ne simțim mai bine folosindu-ne mai puțin de ceas și calendar

E groaznic să muncești la program. Îmi cer scuze celor care citesc asta și o fac, eu n-am putut niciodată. Nu mă laud, din contră, e o îngrijorătoare lipsă de adaptare la mediu și la societate. Dar e groaznic. Și faptul că după programul de lucru urmează cel de distracție este și mai groaznic. Și de data asta nu e doar o părere personală, ci un lucru confirmat de specialiști, care au făcut o serie de 13 studii întinse pe durata a cinci ani, în acest sens.
Ce au descoperit? Că, cu cât ne programăm mai mult activitățile pe care urmează să le facem în timpul liber, cu atât acestea devin mai neplăcute. ”Dacă le programezi, relaxarea sau distracția încep să semene foarte mult cu munca”, explică unul dintre co-autorii studiului, Selin Malkoc, profesor de marketing la Universitatea din Washington.
Studiul este foarte bine făcut și nu încape nici o îndoială că toți subiecții au pus în topul celor mai frumoase momente petrecute în timpul liber activitățile pe care nu le plănuiseră cu migală și scrupulozitate, cu ceva timp înainte.
De altfel, face și sens. Ia să ne gândim: de câte ori stabilim că mergem la teatru, la meci sau în parc, eventual a doua zi, dar când se apropie ora realizăm că nu prea avem chef de teatru, meci sau film și am prefera să stăm acasă și să bem o bere sau să mâncăm o înghețată? Exact. Când simțiți asta, înseamnă că nu vă place să vă programați distracția și chiar vă veți simți bine dacă renunțați la ce stabiliserăți și faceți fix ce aveți chef la momentul respectiv. Nimic, dacă situația o cere.
Știu, știu. E tocmai muncitul la program cel care face ca distracția fără program să fie aproape imposibilă. Absența totală a unui orar, chiar și pentru activitățile de relaxare, vă aruncă în haos și riscă să vă afecteze și programul de la care nu vă puteți abate. Ei bine, nu disperați! Cei doi autori ai studiului ne spun că există o cale de mijloc. De exemplu, în loc să stabiliți că veți ieși la o cafea la ora 15, să spuneți pur și simplu ”ies la o cafea după-amiaza” sau în loc să vă dați întâlnire cu o fată drăguță (/băiat) la ora 20, spuneți ”deseară, după cină”. În general, evitarea unei programări fixe a distracției (pe cât posibil) va face ca timpul petrecut în acel mod să fie, cu adevărat, plăcut. Distracție plăcută, deci!

Vizualizări: 277

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: