Povestea berzelor care s-au găinăţat pe Ponta

Se făcea că era vara lui 2014. Victor Ponta era premierul României, dar pe România profundă o durea în fund de chestia asta. Fiind doar Schitu Golești (Argeș), nicidecum Siliștea Gumești, oamenii nu aveau o Poiană a lui Iocan și nu mai citeau presă scrisă (că oricum le dăduse PSD-ul celulare cu cartele, deci stăteau numai pe Facebook), așa că prioritățile lor erau cu totul altele. Și când zic ”oamenii” mă refer mai ales la Corneliu Pârsan, nefericitul sătean care locuiește lângă un stâlp pe care un cuplu de berze își făcuseră cuib. Deranjat de zgomotele făcute de păsări, constatând că practic, nu mai putea să doarmă noaptea cu nevasta în pat, Corneliu Pârsan a făcut plângere la poliție. S-a creat un scandal care a ajuns, cum altfel, până la guvern. Foarte atent la problemele votanților de la sate, guvernul PSD a luat decizia: prin ordin de ministru, în toamna lui 2014, imediat după ce berzele își vor părăsi locuința, cuibul le va fi mutat.

La auzul veștii, Corneliu Pârsan exulta, declarând textual, pentru PRO TV: ”Asta-i pohta ce-am pohtit!”. Vecinii lui nu erau însă la fel de încântați. Unul dintre ei a zis, tot la televizor: ”E păcat mare! Să-i ardă casa celui din cauza căruia o să se strice cuibul berzelor! Păi, asta (barza – n.r.) a muncit 30 de ani ca să aibă și ea o casă aici!”. Nici viceprimarul Tudor Ion nu era foarte încântat: ”Chiar mi-e teamă. Eu ÎNCĂ (?!?!) sunt credincios, sunt ortodox, sunt supersitițios… Asta este, dar dacă era după mintea mea nu făceam treaba asta!”. Nimic nu l-a impresionat însă pe Corneliu Pârsan, care a dat din mână plictisit și a zis, pe un ton atotștiutor: ”Hai, dom’le, că m-am săturat de indivizi de ăștia de tipul lui Celentano din Las Fierbinți, educați ca în Evul Mediu… Trăim totuși în mileniul 3!”.

Zis și trăit. În octombrie 2014, cu ordinul de la guvern în buzunar, o echipă de doi muncitori (Ion și Dorel, serios, așa-i chema) de la o firmă de electricitate s-a cățărat mai întâi pe stâlpul de lângă casa lui Pârsan, să dărâme vechea casă a berzelor. Au fost întâmpinați cu huiduieli și înjurături de săteni. ”Băăă, nenorociților, ce faceți, bă, acolo?!”, s-a auzit de peste drum.

Dar Ion și Dorel aveau o misiune. Au dărâmat cuibul vechi, apoi au mers câțiva stâlpi mai la vale și au început construirea noului cuib. Dorel muncea cu migală la executarea cuibului, punând atent paie nu pe foc, ci pe stâlp, paie de cea mai bună calitate, pentru că sub cuib urma să scrie ”acest cuib a fost finanțat din Fondul de Mediu”. Doar că Dorel a obosit la un moment dat, și i-a zis lui Ion, care îl observa atent de sub stâlp (e tot pe bune, s-a filmat la Pro TV): ”Ioane, e suficient atâta! Restul mai construiește și barza… NU POT SĂ-I FAC CUM VREA EA!”. Așa că Dorel s-a dat jos și a lăsat în urma sa o mândrețe de cuib făcut de guvernul Ponta, cu care găsiți poze pe internet.

Pentru că erau oameni buni la suflet și nu voiau ca berzele (aceleași două berze, pentru că vorbim despre o specie monogamă, nu ca noi) să sufere un șoc când se vor fi întors în primavără și nu-și vor fi găsit cuibul, Ion și Dorel au lăsat sub vechea casă a berzelor un anunț. Redăm anunțul cuvânt cu cuvânt: ”în atenția BERZEI: cuib realocat la 600m. Cautăl.”

Doar că a venit martie 2015 și ce să vezi? Berzele s-au întors, au ignorat total cuibul fițos plătit din Fondul de Mediu, și și-au refăcut cuibul, tot lângă casa nefericitului Corneliu Pârsan. Acesta nu a mai putut fi contactat pentru declarații. În schimb, un vecin care ieșea din crâșmă suspect de roșu la față, pe la 11 dimineața, a declarat la botul calului (mă rog, la ciocul berzei) pentru Digi 24, făcând retoric și complice cu ochiul: ”Păi ce, dom’le, matale dacă pleci în străinătate și vrei să te întorci acasă, nu vii tot la casa ta?”.

Berzele s-au întors și în martie 2015, dar și zilele trecute, în 2016, tot lângă casa lui Corneliu Pârsan, care cel mai probabil s-a mutat deja în zone mai îndepărtate de acest Ev Mediu în care până și Las Fierbinți-ul pare regizat de Hitchcock.

www.mantzy.ro

Galerie foto



Vizualizări: 1,138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: