Stoica: La UM Sadu se va face restructurare pe cale naturală

Gheorghe Stoica, directorul Uzinei Mecanice Sadu, crede că planul de restructurare a industriei de apărare, anunţat pentru anul 2015, nu va avea efecte negative pentru fabrica de armament din Gorj. Stoica spune că, la UM Sadu, restructurarea personalului se va face prin pensionare.

Rep.: Ce puteţi spune despre situaţia în care se găseşte Uzina Mecanică în momentul de faţă?

Ghe.S.: Situaţia este una stabilă, dar avem discrepanţe între secţii. Angajaţii îşi primesc salariile în funcţie de ceea ce vindem. Avem secţii unde oamenii şi-au luat salariile în proporţie de peste 80%, însă avem şi secţii unde angajaţii primesc salarii mai mici. Productivitatea nu este aceeaşi, probabil numărul de personal la secţiile respective este mai mare decât ar trebui. Sperăm ca spre sfârşitul anului să luăm salariile în proporţie de 100%.

Rep.: Romarm anunţă un plan de restructurare pentru anul 2015. Se va reduce numărul de angajaţi de la UM Sadu?

Ghe. S.: Într-adevăr, la nivel naţional, anul 2015 va fi afectat de restructurarea Romarm, însă dacă ne ies contractele pe care le avem acum în vedere nu vor fi probleme la UM Sadu. Încercăm ca în anul 2015 să avem nişte venituri echilibrate pentru că acum sunt mari fluctuaţii. În medie, pentru ca totul să fie OK, ne-ar trebui cam un milion de dolari pe lună. După părerea mea, cred că la UM Sadu restructurarea se va face pe cale naturală. Nu vrem să lăsăm oamenii pe drumuri, vrem să reîntinerim forţa de muncă.

Rep.: Cum veţi reuşi să întineriţi forţa de muncă fără disponibilizări, mai ales vreţi să începeţi procesul de retehnologizare?

Ghe. S.: În ultimele şase luni, din uzină au plecat prin pensionare în jur de 15 persoane. Alte 100 de dosare sunt în aşteptare. Am cerut să se modifice legea în sensul ca grupa specială să coincidă cu grupa I. În aceste condiţii cei 100 de angajaţi ar putea ieşi la pensie. Vrem să pregătim nişte tineri pe care să-i băgăm în producţie şi să rămână cu domiciliul în Bumbeşti Jiu. Am discutat deja cu conducerea liceului pentru că în luna februarie termină o clasă de profesională. Îi vom lua pe absolvenţii respectivi ca ucenici pe lângă cei cu experienţă şi îi vom pregăti pentru a rămâne în continuare, după pensionarea acestora. În această perioadă ucenicii vor fi remuneraţi.

Rep.: Interimatul dumneavoastră se apropie de sfârşit. Vă aşteptaţi să mai fie prelungit?

Ghe. S.: Sincer să fiu nu-mi doresc să mai fie prelungit, a mai fost prelungit şi în luna septembrie. De data aceasta mandatul mi-a fost prelungit până la data de 31 ianuarie. Aş prefera să mă întorc la Bucureşti, la Romarm, pe funcţia mea de director tehnic. Cu toate acestea, numirea unui nou director rămâne în continuare o problemă. Nu am reuşit să găsesc nici o persoană capabilă din cadrul instituţiei care să dorească să preia conducerea chiar dacă acum lucrurile stau cu totul altfel decât atunci când am venit eu.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: