Strămutaţii din Bohorel refuză să preia casele construite de unităţile miniere

Satul Bohorel din comuna gorjeană Negomir a dispărut practic sub excavatoarele carierei Jilţ. Locuitorii satului au fost strămutaţi cu mic cu mare în alte părţi ale judeţului, cei mai mulţi la Corneşti şi cartierul Primăverii. Oamenii s-au despărţit cu greu de casele părinteşti care au devenit astăzi ruine sub praful de cărbune al carierei din apropiere. Fie că au plecat departe de Negomir, fie că au cerut să li se construiască case în satele vecine, oamenii sunt nemulţumiţi de construcţiile făcute şi refuză să le preia. Primăria este legată de mâini în această situaţie şi spune că din toamnă şi un al doilea sat al comunei va fi afectat de exploatările miniere.

Foştii locuitori ai satului Bohorel îşi aduc şi acum aminte de ziua în care au trebuit să-şi părăsească casele părinteşti. Mulţi mai revin şi astăzi în ruinele care odată erau cele mai vechi şi cele mai frumoase gospodarii din Negomir. Cu toate că li s-au construit în schimb case mai aproape de centrul comunei sau în apropiere de Târgu Jiu, oamenii spun că lucrările au fost făcute de mântuială şi nimeni nu a mai venit să se intereseze de soarta lor. ”Sunt lucrări de mântuială. Mi-a plesnit peretele sus la casă din cauză că nu mi-a făcut studiul geotehnic. Dacă trece vreo maşină grea pur şi simplu se balansează casa. În 2005 am fost strămutat aici dar mai merg şi acum la Bohorel, la casa mea. Nu mai puteam sta acolo din cauza prafului şi a zgomotului, dar sufletul meu tot acolo este”, a mărturisit Nicolae Pamfiloiu. Mulţi dintre oameni mai stau şi astăzi printre ruine pentru că nu le convine terenul pe care l-au dat unităţile miniere. ”E rău aici pentru că de 30 de ani nu ne mai dă voie să mai construim nimic. Eu aş pleca dar să-mi facă lucru ca lumea că altfel unde mă duc, să-mi facă. De atâţia ani de zile stăm aşa şi nimeni nu se gândeşte la noi. Dacă ne ducem peste ei spun că nu au audienţă azi”, a declarat Alexandru Velican.

Alte 90 de gospodării pe cale de dispariţie

Primarul comunei Negomir, Ion Gruescu, îşi aduce aminte şi azi de primul sat atestat documentar în comună. Ştie nemulţumirile oamenilor însă primăria nu poate interveni în această situaţie. Mai mult, primarul spune că din toamnă şi satul Negomir va fi afectat de exploatările miniere de la Pinoasa care se va extinde cu cel puţin 600 de metri. ”Era satul cu cele mai multe animale şi păsări, aşa am văzut în registrele agricole. Îi cunosc bine pe oameni, pe mine personal mă leagă ceva de satul acela. Avansează cu lucrările cariera Pinoasa, halda exterioară este la Negomir deci cred că în această toamnă se va extinde cel puţin 600 de metri. Aşadar, vom avea al doilea sat afectat, satul Negomir de unde vor dispărea cam 90 de gospodări”, a declarat Ion Gruescu, primarul din Negomir.

EMISIUNE

Mai multe despre necazurile cu care se confruntă strămutaţii din Bohorel dar şi ce alte sate din Negomir vor fi afectate de exploatările miniere puteţi afla în cadrul emisiunii Mine Energie, astăzi, începând cu ora 17.15, la Gorj Tv.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: