Strategia lui Ciobotărică

Zi decisivă marţi pentru Complexul Energetic Oltenia. Directorii companiei vor fi audiaţi de procurorii anticorupţie de la Craiova, care au preluat dosarul în care managerul interimar Laurenţiu Ciobotărică este acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi aprobat acordarea de compensaţii băneşti pentru a obţine demisia unui director.
O practică obişnuită în orice companie din lume, după cum spune Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al CE Oltenia, care dă de înţeles că nu prea înţelege cum pentru aşa ceva se face dosar penal. Şefii Fondului Proprietatea vorbesc mai departe despre cum Ciobotărică a adus compania pe profit, după doi ani de pierderi uriaşe. Susţinerea făţişă a acţionarului pentru Ciobotărică arată de fapt că mai sunt şi alţii care cred că dosarul penal este o făcătură.
Interesante sunt măsurile cu care operează anchetatorii din Gorj. Cuplul Ciurel – Medinţu au vândut timp de doi ani energie şi lignit sub costuri, dar pentru asta nu le-a făcut nimeni dosar. Mai mult, un raport ANAF arată că foştii directori ai Complexului Energetic Oltenia şi-au falsificat indicatorii de performanţă pentru a încasa prime nemeritate. Raportul este din februarie, dar până în mai vajnicii anchetatori din Gorj nu au deschis niciun dosar penal.
De altfel, toate dezvăluirile de presă făcute în ultimii ani nu au avut niciun ecou în rândul procurorilor nici de la Gorj, nici de la Craiova. Dacă au mai fost deschise unele dosare, asta s-a întâmplat doar ca să fie rapid clasate, cum este dosarul „Cărbune pentru Serbia”, închis de DNA sub motivaţia că a fost un contract profitabil. Cu un profit falsificat, am spune noi, ca şi indicatorii de performanţă pentru care directorii şi supraveghetorii şi-au luat bonusuri babane. Dar, procurorii au ordin să închidă ochii şi asta fac.
Nu este clar ce strategie are Ciobotărică. Dacă rămâne, înseamnă că a ales să lupte cu mafia. Doar că la Gorj mafia este susţinută de foarte mulţi oameni angajaţi în instituţii de stat. Este o mafie cu care nu se poate lupta un singur om, nici măcar dacă are câţiva susţinători. Ori SRI Gorj (cu actualul şef?) îşi face datoria, ori mafia rămâne. De fapt, dincolo de ce vrea Ciobotărică să facă, trebuie mai întâi să vedem dacă pleacă liber de la audierile de la DNA Craiova. Un parchet bine supravegheat de Dănuţ Volintiru, şeful din DNA central a cărui soţie notar avea contracte bănoase cu CEO pe vremea lui Ciurel.

Vizualizări: 1,235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: