Strigăt de ajutor! Are 11 luni şi arată ca un nou-născut!

Nicoleta este cea mai mică „locatară” a Centrului Maternal din Târgu Jiu. Mică şi ca vârstă, dar mai ales ca statură. La 11 luni are abia cinci kilograme şi nu creşte deloc. Specialiştii centrului au încercat tot ce a fost posibil în cele nouă luni de când o au în grijă, dar în zadar. Acum vor să consulte medici specialişti din centre universitare, care să o poată ajuta pe fetiţă. Nicoleta este la Centrul Maternal cu mama ei de 29 de ani, dar şi cu una din surori, care are patru ani. Ceilalţi patru copii sunt în alte centre ale Protecţiei Copilului Gorj. Tatăl lor îi vrea din nou acasă, la Peştişani, dar va trebui să demonstreze că îi poate întreţine. Copiii au fost luaţi astă-iarnă de acasă, unde trăiau într-o mizerie şi o sărăcie greu de imaginat.

Centrul Maternal din Târgu Jiu găzduieşte în prezent o mămică din comuna Peştişani, alături de doi dintre copii. În total, Aniţa a dat naştere la şase copii, din care doar doi sunt acum lângă ea, Hilda de patru ani şi Nicoleta de 11 luni. Mezina, Nicoleta, o frumuseţe cu ochi mari, albaştri, are probleme serioase de dezvoltare, întrucât la cele 11 luni cântăreşte doar 5 kilograme, nu asimilează nimic din ce mănâncă, stă prea puţin în şezut şi nu se poate sprijini pe picioruşele.

Reprezentanţii centrului luptă acum să trimită fetiţa la investigaţii medicale în Craiova. ”S-au făcut eforturi în privinţa alimentaţiei şi a îngrijirilor medicale, însă fetiţa nu a înregistrat progrese semnificative în privinţa dezvoltării. Mama are lacune serioase în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea copiilor, fiind ea însăşi cu probleme de sănătate, care necesită asistenţă. În urma recomandărilor făcute de medicul specialist pediatru, Centrul Maternal face demersuri pentru a duce urgent fetiţa într-o clinică de specialitate din Craiova”, a spus Ramona Săulescu, coordonatorul centrului.

Ceilalţi patru copii ai Aniţei se află într-un centru de plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului, având vârste cuprinse între 5 şi 9 ani.

La patru anişori, Hilda a învăţat să zâmbească

Mama şi cei şase copii au fost luaţi de la domiciliu în urma unor sesizări, reprezentanţii centrului confirmând că cei şase minori trăiau în condiţii greu de imaginat. ”Casa era fără utilităţi, neîngrijită, mama nu a fost niciodată la şcoală, o situaţie greu de descris”, a spus Ramona Săulescu. Cât o priveşte pe Hilda, fetiţa de patru ani a Aniţei, am găsit-o ieri fericită, jucându-se cu o păpuşă, prima din viaţa ei. La patru ani, Hilda a învăţat să socializeze timid, să zâmbească. ”Din cauza faptului că nu a fost stimulată cognitiv şi educaţional, Hilda nu prezenta la sosirea în centru o dezvoltare conformă vârstei. Cu ajutorul personalului de specialitate din centru, fetiţa a început să spună propoziţii scurte şi să socializeze”, a spus Ramona Săulescu.

Tatăl celor şase copii pare interesat de soarta micuţilor, dar nu a făcut dovada că poate să aibă grijă corespunzător de ei. ”Noi nu putem permite ca aceşti copii să revină în aceleaşi condiţii, tatăl susţine că de scurt timp lucrează la o pensiune din Rânca, dar nu a făcut încă o dovadă că poate întreţine familia. În ceea ce ne priveşte, ne dorim ca fetiţa cea mică să fie investigată medical şi apoi internată într-un centru de asistenţă de profil”, a adăugat Ramona Săulescu, coordonatorul centrului.

Starea de sănătate a Aniţei nu îi permite să aibă grijă de copii, ea neştiind nici acum când trebuie să-i spele, când să le dea să mănânce, iar uneori nici nu ştie să spună câţi copii are sau ce vârstă au aceştia.

copil_care_nu_creste

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: