Succesul şi diplomele

Faptul că toate poveştile de viaţă ale oamenilor cu bani seamănă foarte mult între ele este pe jumătate îngrijorător, pe jumătate îmbucurător. Îngrijorător este faptul că s-a demonstrat fără putinţă de tăgadă că şcoala nu este o condiţie necesară pentru succes. Ba dimpotrivă, uneori chiar te poate încurca. Îmbucurător este că omul însuşi poate fi artizanul propriei reuşite. Succesul stă în noi.

Între multe altele, povestea vieţii lui Steve Jobs este acum la modă. A spus-o el însuşi la o ceremonie de absolvire a unei promoţii de la Stanford. Să vii în faţa unor studenţi eminenţi şi să le spui că şcoala nu contează şi că trebuie să se bazeze mai mult pe ei înşişi decît pe diplome este un act de curaj şi un risc major. Dar charisma lui Jobs l-a ajutat şi cu acea ocazie. Ca, de altfel, şi în afaceri. Produsele Apple sînt după chipul şi asemănarea lui Jobs: simple, idealiste, atrăgătoare, cool.

Jobs a fost dat spre adopţie de către mama sa, care şi-a dorit neapărat ca părinţii adoptivi să fie absolvenţi de colegiu. Cînd a crezut că a găsit cuplul perfect, cei doi s-au răzgîndit exact înainte de semnarea actelor. S-au hotărît că vor o fetiţă. Steve a ajuns în cele din urmă într-o familie cu mama neabsolventă de colegiu şi tatăl neabsolvent de liceu. El însuşi a renunţat la facultate după doar şase luni, după care a trăit ca un ţigănuş de pe la noi, ducînd sticle de cola la centrele de colectare (lua 5 cenţi pentru o sticlă) ca să aibă bani de mîncare. Mînca bine o singură dată pe săptămînă. Şi totuşi, acum spune că renunţarea la facultate a fost cea mai bună decizie din viaţa lui. O viaţă care este pe cale să se încheie prematur, din cauza unui cancer pe care crezuse că-l învinsese. Povestea lui Jobs este atît de pasionantă încît producătorii de la Hollywood aşteaptă moartea acestuia ca nişte vulturi.

Cît despre învăţămintele pe care tinerii le pot trage din povestea lui Jobs, trebuie precizat ceva esenţial: renunţarea la şcoală te ajută doar atunci cînd eşti genial. Cînd nu eşti, din păcate, ai mare nevoie de diplome.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: