Surupăceanu, ca și achitat!

O nouă răsturnare de situație are loc în dosarul în care este inculpat fostul deputat Mugurel Surupăceanu, cel care în 2012 a demisionat și din partid și din PSD pentru a-și clarifica problemele din justiție. După ce într-un dosar anterior a fost achitat de acuzațiile care îi erau aduse de DNA, el este acum la un pas de a obține o nouă decizie de acest gen în cel de-al doilea proces pe care îl are pe rolul instanțelor.

În acest dosar fostul deputat este acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la instigare la abuz în serviciu, fapta având legătură cu achiziția de către Romsilva a unui buldotanc despre care procurorii DNA susțin că a fost adus în România din spațiul ex-sovietic la inițiativa sa.

Martorii din dosar susțin că altcineva s-a ocupat de tranzacția respectivă, dar colacul de salvare pe care Surupăceanu îl primește acum vine tot de la instanțele de judecată. Tribunalul București a decis luna aceasta anularea pedepsei ce fusese stabilite pentru fostul director general al Romsilva, Ion Dumitru, condamnat la 3 ani cu suspendare pentru că ar fi dispus achiziționarea buldotancului fără respectarea cadrului legal. Reglementările Curții Constituționale cu privire la abuzul în serviciu au dus însă la dezincriminarea infracțiunii pentru care Dumitru a fost condamnat și, ca urmare, Surupăceanu nu are cum să fie complice la instigare pentru comiterea unei infracțiuni care nu mai există.

Deputatul mai are însă de așteptat până va primi un verdict în acest sens din partea judecătorilor, mai ales că discuțiile în această vară pe marginea modului în care va fi reglementată infracțiunea de abuz în serviciu vor fi destul de multe. La termenul de miercuri din procesul său a fost audiat și ultimul martor din dosar, o fostă șefă a Direcției Silvice Călărași, instituția care a achiziționat utilajul vândut de o firmă din Târgu Jiu către Romsilva. Mihaela Vieru a fost director tehnic și a semnat procesul verbal de primire a buldotancului, în documentul respectiv precizându-se că acesta era funcțional. În fața instanței ea a mărturisit că la câteva zile după ce a fost adus în curtea Direcției Silvice, utilajul a fost dus în pădure și s-au făcut probe cu el, rezultatele fiind bune. Fosta directoare nu a participat la probele respective, ci a urmărit doar o filmare cu buldotancul pus la treabă. Ea a mai menționat și că nu l-a cunoscut niciodată pe Surupăceanu, asta în condițiile în care procurorii susțin că el ar fi realizat tranzacția respectivă.

Vizualizări: 838

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: