Surupăceanu şi Cristea, aproape de un verdict final

Curtea de Apel Craiova se va pronunţa pe 10 februarie 2015 în dosarul de corupţie în care sunt judecaţi fostul deputat PSD Gorj - Mugurel Surupăceanu, fostul director general al Complexului Energetic Turceni - Dumitru Cristea, dar şi Silvică Boiangiu, Ioan Viorel Vasile - foşti directori în complex, precum şi Sorin Buşan - fost administrator la firma Voron Trans. În primă instanţă, la Tribunalul Gorj, Surupăceanu a fost condamnat la şapte ani cu executare, iar Cristea la şase ani cu executare, la fel şi Buşan. Boiangiu şi Vasile au primit condamnări cu suspendare la tribunal.

Dumitru Cristea şi ceilalţi doi foşti directori din Complexul Energetic Turceni sunt acuzaţi că au cumpărat la un preţ mult supraevaluat un utilat nefuncţional, de la o firmă controlată de Mugurel Surupăceanu, administrată de Sorin Buşan. Potrivit DNA, „suma de 836.570 lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele". În primă instanţă, la Tribunalul Gorj, pedepsele au fost dure: 7 ani cu executare pentru Surupăceanu, câte 6 ani cu executare pentru Cristea şi Buşan, iar Boiangiu şi Vasile Viorel au primit câte patru ani cu suspendare. Sentinţa care va fi dată pe 10 februarie de Curtea de Apel va fi pusă în aplicare, potrivit noului Cod Penal.

Procesul a început în 2009 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că Surupăceanu era atunci deputat. Prima sentinţă, cea de la Tribunalul Gorj, a fost pronunţată pe 1 octombrie 2013. Atunci, pe lângă pedepsele cu închisoarea, judecătorul a dispus şi „obligarea inculpaţilor în solidar la suma de 836.570 lei cu dobânda legală aferentă în favoarea părţii vătămate Complexul Energetic Oltenia, succesoare în drepturi a SC Complex Energetic Turceni SA”. Un teren, o vilă şi peste 60.000 de lei aparţinând lui Dumitru Cristea sunt de ani buni sub sechestru, spre a servi la recuperarea prejudiciului.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: