Sute de bebeluşi din Gorj, vaccinaţi cu o întârziere de cinci luni

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a început distribuirea dozelor de vaccin hexavalent, pentru imunizarea copiilor cu vârste de două, respectiv şase luni. Medicii de familie nu au mai primit doze încă din luna ianuarie, iar astfel sute de  bebeluşi nu au putut fi vaccinaţi la timp. La nivelul DSP Gorj, au sosit 2200 de doze, însă reprezentanţii instituţiei se aşteaptă ca această cantitatea să nu fie suficientă pentru a acoperi toate solicitările.

Sute de bebeluşi din Gorj nu au putut fi imunizaţi, la timp, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, meningitei virale şi hepatitei B din cauza lipsei vaccinului hexavalent din depozitul Direcţiei de Sănătate Publică. Medicii de familie gorjeni au rămas, încă din luna ianuarie, fără vaccinul hexavalent, care se administrează bebeluşilor la vârsta de două, respectiv şase luni. La sfârşitul săptămânii trecute, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au sosit 2200 de doze de vaccin, iar reprezentanţii instituţiei au început distribuirea acestora către medicii de familie. „Am început să distribuim vaccinul hexavalent către medicii de familie din judeţ. Nu am mai avut acest vaccin încă din luna ianuarie şi ca atare, bebeluşii cu vârste de două, respectiv şase luni nu au putut fi vaccinaţi la timp”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Deşi s-au primit peste 2000 de doze de vaccin, reprezentanţii DSP Gorj nu exclud posibilitatea ca această cantitate să nu acopere necesarul de solicitări. „Nu ştiu dacă această cantitate va acoperi întregul necesar, cel puţin să se recupereze restanţierii. Sunt copii cărora nu le-a fost administrat niciodată acest vaccin. În prima fază, vaccinul va fi administrat copiilor care trebuiau vaccinaţi de câteva luni”, a mai precizat Elena Piţian.

IMPORTANŢĂ

Vaccinurile hexavalente (combinate) pot preveni mai multe boli infecţioase prin administrarea într-o singură injecţie. Acestea sunt necesare pentru imunizarea împotriva bolilor precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă şi poliomielita.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: