Sute de diabetici depistaţi de la începutul anului

La nivelul judeţului Gorj numărul bolnavilor de diabet creşte alarmant de la o zi la alta. Medicii specialişti consideră că stresul este principala cauză ce duce la declanşarea acestei boli care nu ţine cont de vârstă. În acest moment la nivelul judeţului Gorj sunt diagnosticate cu diabet zaharat aproximativ 9.000 de persoane.

„ Situaţia este critică. Dacă în trecut depistam lunar sub 100 de cazuri de la începutul acestui an şi cu preponderenţă în ultimele luni numărul cazurilor depistate s-a dublat, am descoperit 150 sau chiar 200 de cazuri, ceea ce eu consider că este foarte mult”, a spus Lucreţia Pârcălăboiu, medic endocrinolog  

Medicii specialişti consideră că stresul este principala cauză care duce la apariţia diabetului. „Stresul zilelor în care trăim, consider că primează în declanşarea diabetului zaharat. La stres se adaugă şi o alimentaţie neadecvată cât şi ereditatea, pentru că se ştie că diabetul zaharat este o afecţiune ereditară”, a adăugat medicul.

Pârcălăboiu: „Pe mine mă sperie pur şi simplu această situaţie“

Cel mai grav este faptul că bolnavii cu diabet fac complicaţii. Numai într-o singură zi aproximativ 8 diabetici au ajuns în secţia de neurologie cu accidente vasculare. „ Duminică am fost chemată în secţia de neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru că 8 persoane care au această afecţiune au suferit accidente vasculare. Pe mine mă sperie pur şi simplu această situaţie pentru că este un număr mult prea mare pentru o singură zi.”, a declarat Lucreţia Pârcălăboiu, medic endocrinolog

Bolnavii cu diabet sunt monitorizaţi în permanenţă de medicii specialişti. O dată la trei sau şase luni diabeticii vin să-şi măsoare glicemia şi atunci primesc şi tratamentul adecvat, iar apoi i-a farmaciile la rând pentru a-şi lua medicamentele. „O dată la trei luni sau la şase cum stabileşte medicul venim la cabinet pentru a ne verifica glicemia şi dacă o avem foarte mare ni se dă reţetă de aici dacă nu, mergem cu scrisoarea medicală la medicul de familie, dar de cele mai multe ori reţetele ni se eliberează de aici. Medicamentele trebuie să le căutăm apoi din farmacie în farmacie ,pentru că nu le prea găsim, iar tratamentul ni se modifică şi nu putem să dăm comandă din timp din ele, iar fără pastile nu putem sta”.

Nu numai persoanele vârstnice suferă de diabet ci şi copiii, adolescenţii, dar în special cei care au în jur de 30-35 de ani.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: