Sute de elevi vor învăţa o meserie de anul viitor

Elevii gorjeni absolvenți ai clasei a IX-a pot opta începând de anul școlar viitor pentru învățământul profesional. Cei care doresc să învețe o meserie în timpul orelor de practică și teorie și să mai fie și plătiți lunar cu o bursă de câte 200 lei, se pot înscrie la una dintre cele 35 de clase de învățământ profesional, ce se vor înființa la nivelul liceelor și grupurilor școlare de la nivelul județului. Școlarizarea va fi de doi ani de zile, iar înscrierile vor începe în luna mai.

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj spune că în urma întâlnirii de la Craiova, ce a avut loc ieri, liceelor și grupurilor școlare din județ le-au fost aprobate toate solicitările, așa că până la data înscrierii candidaților trebuie să își promoveze oferta școlii. ”Ne-au fost aprobate toate cele 35 de clase de învățământ profesional solicitat, care vor avea în jur de 28 de elevi în fiecare clasă. Acum este rândul liceelor să să-și facă propagandă pentru a-și ocupa locurile. Prima etapă a înscrierii elevilor va avea loc în perioada 7-31 mai”, spune Justin Paralescu, inspectorul școlar general al ISJ Gorj.

Printre liceele și grupurile școlare care au solicitat Ministerului Educației înființarea unor astfel de clase și ai căror directori au reușit în timp util să stabilească parteneriate cu agenții economici se numără cele din Bâlteni, Bustuchin, Mătăsari, Motru, Stoina, Bârsești,Țicleni, precum și Liceul Tehnic Nr.2, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Magheru”, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă”, Liceul Auto si Energetic din Târgu Jiu. Cele care nu au solicitat sunt cele de la Roșia de Amaradia, Baia de Fier și Peștișani.

Astfel, prin intermediul acestor licee, elevii vor căpăta o calificare în domeniilemecanică, electromecanică, construcţii, agricultură, turism şi alimentaţie, textile sau domeniul electric. Realizarea acestor clase face parte din programul derulat la nivel național de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ”Alege-ți drumul”. Directorii liceelor tehnice și grupurilor școlare consideră realizarea acestor clase benefică pentru că în decursul celor doi ani îi învață pe elevi o meserie și îi scapă de examenul de bacalaureat, care s-a dovedit a fi unul destul de dificil.

CALENDAR

Prima etapă de înscriere va avea loc în perioada 7-31 mai, a doua etapă va avea loc în perioada 11 iunie-25 iunie 2012, iar o a treia etapă va avea loc în intervalul 27 august-31 august.

CINE SE POATE INSCRIE

Se pot înscrie în acest program elevii claselor a IX-a, indiferent de forma de pregătire liceală pe care o urmează, elevii seriilor anterioare care, dintr-un motiv sau altul, au abandonat studiile, precum şi absolvenţii şcolii de arte şi meserii.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: