Sute de familii din Turceni, afectate de ape! Vezi cine e vinovat!

Peste 100 de gospodării din Turceni sunt afectate de apa care iese necontenit la suprafață. Oamenii locuiesc la aproape doi kilometri de depozitul de cenușă amenajat în Valea Ceplea în urmă cu ani buni de Complexul Energetic Turceni, iar toată lumea crede că din această cauză casele le sunt invadate de ape. Primarul localității, Ion Iordache, spune că deși  s-a realizat o investiție care a redus pentru un timp efectele create de exfiltrațiile de apă asupra zonei, recent problema a reapărut. Gospodăriile oamenilor sunt din nou în pericol, iar cei de la Complexul Turceni nu își alocă nicio vină în această problemă.

Familiile din Turceni se confruntă din nou cu furia apelor care ies la suprafață. Apa s-a infiltrat în case și se revarsă din fântâni. În această situație se află 100 de gospodării situate la câțiva kilometri de depozitul de cenușă realizat în Valea Ceplea. Problema durează de mai bine de zece ani. ”Oamenii sunt nemulțumiți. Apa iese la suprafață. Sunt gospodării unde apa curge ca un izvor de sub casă și care au toată curtea plină de apă. Noi spunem că din cauza celor de la Complexul Turceni, ei că nu prea e treaba lor. Experții au spus că nu este numai vina lor, ci că sunt și cauze naturale. Noi am încercat la rândul nostru să facem o expertiză, însă este foarte greu de realizat, sunt zeci de foraje de făcut”, spune primarul Ion Iordache din Turceni. Acesta mai menționează că în urmă cu aproximativ zece ani s-a extins volumul de apă care a apărut în gospodăriile oamenilor din zona de pe direcția gropii de cenușă până în centru.  La vremea aceea a venit la fața locului reprezentanți ai Ministerului Mediului și Agriculturii și au făcut un studiu din care rezulta că executarea unei lucrări ar rezolva problema.

Lucrări pentru preluarea apelor

În acest sens s-a executat o lucrare care a diminuat din volumul de apă care era la nivelul acelei zone prin montarea unor tuburi pe sub gospodăriile oamenilor, care ar fi trebuit să stopeze apa și să o preia. După ce au fost executate aceste lucrări s-a mai diminuat din problemă, însă odată cu trecerea timpului apa a revenit. ”Au realizat o investiție acum zece ani, de reducere a efectelor pe care le-a creat exfiltrațiile de apă asupra zonei. Imediat după execuția acestei investiții lucrurile s-au îmbunătățit cât de cât, iar  în ultima perioadă exfiltrațiile de apă sunt și mai mari decât au fost înainte de începerea acelei investiții. Sunt foarte multe gospodării în pericol. O variantă pe care mai merg specialiștii ar fi că greutatea acelui depozit de zgură ar apăsa pe pânza freatică, care este scoasă la suprafață”, explică primarul Iordache. Primarul spune că în această problemă a cerut ajutorul celor de la Complexul Turceni, dar lucrurile se mișcă foarte greu. ”Discutam cu dumnealor și aveam promisiunea în a reduce problemele create măcar la nivelul gospodăriilor, caselor, chiar dacă nu pentru celelalte terenuri afectate și am stabilit niște pași, s-au mai făcut, dar foarte foarte greu. Noi avem deja un proiect. Dacă dumnealor nu au luat nicio inițiativă am realizat noi un proiect care ar rezolva problema”, mai afirmă Ion Iordache.

Complexul nu are nicio legătură

Reprezentanții Complexului Energetic Turceni spun că în urma studiilor efectuate la fața locului de mai multe institute de cercetare s-a constatat că nu există nicio legătură între izvoarele din gospodăriile cetățenilor și depozitul de zgură și cenușă Valea Ceplea. ”Pe baza observațiilor din teren și a consultărilor documentațiilor topografice, geologice și morfo-geologice referitoare la perimetrul cercetat, inclusiv localitatea Turceni, deși volumul de infiltrații este redus, considerăm că între izvoarele din gospodăriile cetățenilor și depozitul de zgură și cenușă Valea Ceplea nu există nicio legătură. În sprijinul acestei ipoteze aducem următoarele argumente: prezența izvoarelor de apă în perimetrul cercetat înainte de amenajarea Văii Ceplea, iar examinând rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probele de apă prelevate din zonă constatăm că o serie de indicatori chimici sunt specifici apei provenite din depozit și nu se regăsesc în apele subterane din zonă, nici în proba martor, nici în izvorul de la Turceni”, menționează Elena Zamfir, purtător de cuvânt în cadrul Complexului Energetic Turceni.

STUDII

”S-au realizat studii în mai mulți ani privind impactul depozitului de cenușă Valea Ceplea asupra apei freatice din zona Turceni. Studiul a fost efectuat de Institutul de Studii și Consultanță Energetica, Institutul de Cercetare și de Inginerie a Mediului, Facultatea de Hidrotehnică  și Geotec Consulting”, spune Elena Zamfir.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: