Sute de familii, la şapte kilometri de prima biserică

Satul Valea din comuna gorjeană Bolboşi nu mai are biserică ortodoxă de peste 15 ani. Cei aproape o mie de localnici au de mers şapte kilometri până la cea mai apropiată biserică, aşa că mulţi au renunţat să meargă la slujbe, iar unii au trecut de altă religie. Chiar şi slujbele pentru înmormântări se fac în aer liber, în cimitir, fără a se mai merge la biserică.

Localnicii din satul Valea şi cătunul Ursoiţa din comuna Bolboşi spun că de cele mai multe ori nu calcă pragul bisericii, asta pentru că cea mai apropiată este la 7 km. „Trebuie să mergem tocmai la Ohaba la biserică. Este foarte greu, mai ales să mergi cu copiii. Ne ducem uneori pe jos, cu maşini de ocazie, cum putem şi noi. La biserică trebuie să ne ducem. Pe morţi nici nu îi mai duc la biserică pentru că e departe, îi citesc afară, în cimitir”, a spus Luminiţa Vânătoru, localnică din satul Valea. „Nu avem biserică aici. De când aşteptăm să avem şi noi una aici, aproape. Vă daţi seama că trebuie să mergem pe ploaie, pe ninsoare atâţia kilometri ca să putem participa la slujbă. Uneori mai stăm şi acasă dacă plouă rău. Vine Paştele, în alţi ani s-a întâmplat să plouă şi mai bine am ţinut copiii acasă şi le-am adus Paşte. Ne-am săturat de promisiuni”, a spus Costel Ţandără, un alt sătean.

Noua biserică, în construcţie de 15 ani

În satul Valea şi cătunul Ursoiţa sunt circa 400 de familii. Autorităţile locale din Bolboşi spun că au început în urmă cu 15 ani lucrările pentru realizarea unui lăcaş de cult în satul Valea, însă au alocat bani în funcţie de posibilităţi. „La solicitarea locuitorilor din satul Valea, în anul 2000 s-au început lucrările unei biserici în sat. E şi cimitirul peste drum acolo unde se realizează. Anul trecut au fost sistate lucrările din lipsă de bani şi vor fi reluate anul acesta. Mai avem de alocat circa 70.000 lei ca să terminăm investiţia. Ar mai fi de lucru la grupul social, la clopotniţă, iar la interior parchetul şi nişte finisaje. Investiţia se realizează cu bani de la bugetul local, în fiecare an s-au alocat în funcţie de sumele care au fost disponibile. Cetăţenii acestui sat nu au altă biserică şi sunt obligaţi să meargă în satul Ohaba la biserică, distanţa este mare, 7km. Când moare cineva, se citeşte la mort în cimitir, asta pentru că este distanţa destul de mare de la Valea la Ohaba”, a declarat Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboşi.

Pentru ridicarea acestui lăcaş de cult autorităţile locale au alocat de-a lungul vremii circa 500.000 lei. O parte din localnicii cătunului Ursoiţa au trecut la alte culte, care au şi realizat biserici în zonă.

DEMERSURI

Pictura bisericii va fi realizată cu sprijinul Mitropoliei. „Până în luna august finalizăm lucrările care ne-au rămas din proiect, rămâne să vedem formele de predare către parohia Ohaba şi de acolo să continue parohia cu pictura şi restul lucrărilor necesare pentru interior. Avem nişte demersuri făcute la Mitropolie în privinţa realizării picturilor”, a mai spus primarul comunei Bolboşi.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: