Sute de gorjence vor la cules de căpşuni în Spania

Sute de femei din Gorj dar şi din judeţele limitrofe s-au prezentat ieri încă de la primele ore ale dimineţii la selecţia pentru un loc de muncă în agricultură, în Spania. Angajatorii spanioli pun la bătaie peste 800 de locuri de muncă la cules de căpşuni pentru o perioadă de trei luni. Femeile care vor să prindă un contract de muncă în Spania au declarat ieri că munca la cules de căpşuni nu este chiar atât de grea, iar banii sunt principalul motiv pentru care sunt dispuse să stea departe de casă. Selecţia va continua şi astăzi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu.

Angajatorii spanioli de la Surexport au fost prezenţi ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu Jiu pentru a selecta persoanele care vor pleca la cules de căpşuni în Spania. Sute de femei s-au arătat dornice să plece pe o perioadă nedeterminată să lucreze pentru spanioli. „Eu am mai fost plecată la cules de căpşuni, rezist în câmp la muncă. Este pentru prima dată când merg pentru firma asta şi sper să fie bine”, a declarat una dintre participante. Alte femei spun că banii sunt principalul motiv pentru care ar sta departe de casă. Spun că anul trecut s-au întors acasă după trei luni cu aproape 4.000 de euro. „Şi eu am mai fost la cules de căpşuni, suntem plătite exact cum scrie în contract, cazare bună, transport, ne-a ajutat. Plecăm, ce să facem, că România este o ţară defavorizată din toate punctele de vedere, trebuie să ne întreţinem familiile, în primul rând. Este greu în sensul că aşa le-a intrat la români în cap, dar nu este o muncă extrem de dificilă. Într-adevăr, spaniolul te pune la muncă, dar te şi plăteşte. Putem strânge până la patru mii de euro dacă pui banul deoparte, că de asta pleci, nu pleci la distracţie”, a declarat o femeie din Olt prezentă la bursa de la Târgu Jiu.

Angajatorii, garantaţi de ANOFM

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost şi ei prezenţi la Târgu Jiu declarând că s-a dorit organizarea bursei în Gorj tocmai pentru că anul trecut au fost selectate multe gorjence să plece în Spania. „Angajatorii sunt oameni serioşi, lucrează în condiţii de siguranţă, cazarea este oferită de angajator contra unui euro pe zi. Condiţiile sunt decente, au apă caldă şi de fiecare dată nu am avut probleme. Noi monitorizăm angajaţii şi după ce ajung la ferma respectivă şi vreau să vă spun că nu am avut probleme”, a declarat Camelia Mihalcea, manager proiect Eures şi director în cadrul ANOFM.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocupare Forţei de Muncă Gorj, Romeo Chiriac, a precizat judeţele din care au venit participantele. „Avem femei din Alba, Buzău, Argeş, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Constanţa, Hunedoara, Timiş şi Gorj. Avem în jur de 600 de participanţi iar astăzi mai aşteptăm încă 300. Anul trecut, din 138 câte au participat la selecţie 121 au şi plecat la muncă în Spania”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Spaniolii de la Surexport oferă 800 de locuri de muncă în mai multe ferme de căpşuni. Salariul este de aproape 40 de euro pentru şase ore de muncă. Femeile ar urma să plece în Spania în jurul datei de 15 februarie.

Vizualizări: 276

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: