Sute de mii de carduri de sănătate pentru gorjeni

Circa 250.000 de carduri de sănătate vor ajunge până la sfârşitul acestui an la persoanele asigurate din judeţul Gorj. Cardurile vor fi aduse acasă la beneficiari de către poştaşi, asta pentru că există un contract semnat între Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj şi Poşta Română. Cei peste 200 de medici de familie vor trebui însă să suporte contravaloarea cititoarelor de carduri.

O dată cu preluarea de către Poşta Română a cardurilor pentru judeţul Gorj va începe distribuirea către asiguraţi. Conform contractului semnat între cele două părţi, poştaşii au obligaţia să se prezinte de două ori la domiciliul asiguratului, dacă va mai fi nevoie o a doua deplasare. Dacă asiguratul nu va fi găsit acasă nici a doua oară, va fi lăsat un aviz şi cardul va rămâne la Oficiul Poştal. În cazul în care nu va fi ridicat nici de aici, cardul va ajunge după 10 zile înapoi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Până la 31 decembrie toate cardurile vor trebui să fie distribuite la asiguraţi, spune Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. „Noi am semnat un contract subsecvent de servicii cu Compania Naţională Poşta Română. Practic începând din data de 19 septembrie se vor ridica primele carduri, conform contractului, acestea se ridică de la Imprimeria Naţională, în mai multe tranşe. Pentru judeţul Gorj, sunt prevăzute datele de 19 şi 26 septembrie, urmate în luna octombrie 3, 10 şi 17. În cele 5 zile se vor lua decătre Poşta Română prin predare de către Casa Judeţeană un număr de 245.481 de carduri, reprezentând numărul de asiguraţi care se aflau în baza de date la momentul începerii tipăririi cardului, vorbim de 2013”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Medicii de familie trebuie să cumpere cititoarele

Din 2015, tot ceea ce înseamnă servicii medicale, exceptând urgenţele, se vor face numai cu prezentarea cardului şi cu introducerea lui într-un cititor de carduri. După ce cardurile vor fi preluate de asiguraţi, va exista o perioadă în care se vor iniţializa, la medicii de familie, unde li se vor schimba condurile PIN. Medicii de familie vor trebui să achiziţioneze aceste cititoare. „Există un număr de 15 cititoare care sunt aprobate de Casa Naţională pentru a putea fi cumpărate de furnizori. Preţurile sunt între 60 de lei şi 400 de lei, în funcţie de ceea ce ştie să facă fiecare (...)  Medicii de familie trebuie să le achiziţioneze. Vom avea începând de vineri şedinţă cu 40 de medici din cei 200 care sunt în total. Nu îi putem chema pe toţi o dată. Le vom explica despre ce este vorba. Trebuie să fie pregătiţi”, a precizat preşedintele CJAS Gorj.

Până acum au primit aceste carduri doar câteva sute de persoane incluse în programul de dializă. A existat o persoană care a refuzat primirea acestui card. Cum nu este un criteriu obligatoriu,  CJAS Gorj nu poate aplica sancţiuni pentru cei care nu doresc să îl primească.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: