Dezbatere în satul acoperit de cenuşa de la Turceni

Asociaţia Bankwatch România a transmis presei concluziile dezbaterii organizate în satul afectat de munţii de cenuşă de la termocentrala Turceni. Reprezentanţii asociaţiei spun că locuitorii din zona Submaidane-Turceni trăiesc şi acum în cenuşa rămasă necurăţată în urma accidentului din decembrie 2013 de la depozitul din Valea Ceplei, nu pot cultiva terenurile, apa din fântâni nu e potabilă, iar aerul în zonă este poluat. CE Oltenia a plătit peste 500.000 de lei pentru scoaterea cenuşii de pe terenuri şi din curţi, dar şi acum sunt zone acoperite de cenuşă.

În 15-20 decembrie 2013, în urma unei avarii la Depozitul Valea Ceplea, a avut loc o deversare de apă cu cenuşă ce a inundat hectare întregi de terenuri şi mai multe gospodării. La aproape un an de atunci satul Submaidane este şi acum acoperit de cenuşă. O asociaţie a organizat o dezbatere pe această temă, ce a avut loc pe 7 septembrie la şcoala din satul Ilieşti din Ioneşti. Au participat localnici afectaţi de accidentul cu cenuşă si zgură, dar şi comisarul-sef al Gărzii de Mediu Gorj. Nu au onorat invitaţia primarii din Ioneşti şi Turceni. Absenţi au fost şi reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, care au transmis un document în care sunt enumerate o parte din măsurile de refacere ce au fost luate până în prezent, măsuri despre care localnicii spun că sunt “praf in ochi”.

submaidane_1

Sucursala Turceni s-a angajat ca până pe 30 septembrie 2014 să refacă drumul de acces ce a fost scufundat în cenuşă, să decolmateze canalul de deviere a torenţilor, să cureţe şi ecologizeze gospodăriile şi terenurilor agricole afectate, precum şi să reabiliteze locuinţele distruse. Multe dintre terenurile agricole se află şi acum sub un metru de cenuşă, în grădini au pietre de cale ferată, iar drumul de acces refăcut este din pământ, nu din pietriş, ceea ce îl face impracticabil în zilele ploioase. Localnicii se plâng de poluarea apei şi a aerului cu cenuşă.

SOLICITĂRI

Oamenii afectaţi de cenuşă vor ca administraţia Temo Turceni să cureţe terenurile şi să le acopere cu sol fertil, să cureţe fântânile, să refacă drumul şi să ia măsuri pentru ca cenuşa din zona termocentralei sa nu fie spulberata de vânt.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: