Bolnavi psihic, daţi afară din spital din lipsă de bani

Spitalul din Turceni se confruntă cu o lipsă acută de fonduri, asta pentru că banii primiţi de la ministerul de resort abia ajung pentru asigurarea salariilor cadrelor medicale şi pentru achiziţia medicamentelor. Pentru a reduce costurile în unitate, conducerea spitalului a început o „curăţenie” în rândul pacienţilor internaţi pe Secţia de Psihiatrie, acolo unde sunt multe persoane care nu au calitatea de asigurat şi pentru care se cheltuiesc mulţi bani din fondurile spitalului.

Managerul Spitalului Turceni, Dragoş Haţegan, spune că fondurile alocate unităţii anul acesta sunt mult mai mici comparativ cu anul trecut şi insuficiente. „Dacă în anii trecuţi mă lăudam că farmacia era plină de medicamente, anul acesta am făcut o selecţie. N-am mai luat pilule, decât strictul necesar. Adică foarte multe soluţii injectabile şi mai puţin medicamente care nu sunt de strictă necesitate şi pe care pacientul şi le poate procura din farmacie, gen unguente, siropuri”, a spus acesta.

Pentru că fondurile abia ajung pentru a suporta salariile cadrelor medicale şi pentru asigurarea minimului de medicamente, nu se pune problema efectuării de noi angajări. Deficit de personal există mai ales pe Secţia de Psihiatrie, unde se înregistrează tot mai mulţi pacienţi. Conducerea spitalului spune că a mai redus din numărul de pacienţi, asta pentru că mulţi nu erau asiguraţi, însă aveau aparţinători. „În ultima perioadă am avut iarăşi un val de pacienţi. Am început să facem curăţenie pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care sunt neasiguraţi şi aceşti pacienţi îi ţinem pe cheltuiala noastră. Nu se ocupă nimeni de ei, nu au aparţinători. Statul nu ne decontează niciun leu. Cei care n-au aparţinători stau la noi. Am început să-i mai selectăm şi pentru cei care au aparţinători am luat legătura cu aceştia, să se ocupe de ei, sunt care au aparţinători şi sunt neasiguraţi. Am luat legătura cu aparţinătorii să le facă asigurare, să le scoată certificat de handicap, să aibă grijă de ei. Mulţi îi aduc şi îi uită acolo. Lunile trecute am avut în medie 85 de pacienţi, am trimis către familii pe cei care au aparţinători şi cei care nu s-au mai ocupat de ei. Acum avem în jur de 75 de lună”, a precizat managerul Dragoş Haţegan.

Conducerea spitalului spune că pacienţii pe care i-a trimis acasă nu reprezintă un pericol pentru societate dacă îşi ia medicaţia la timp.

CHELTUIELI

Pentru ca unitatea să funcţioneze la parametrii normali, ar mai fi nevoie de o suplimentare cu încă 100.000 de lei lunar, spune conducerea unităţii. Din cei 440.000 lei pe care spitalul îi primeşte lunar prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, 380.000 reprezintă salariile celor 140 de cadre medicale care prestează activitate în cadrul Spitalului Orăşenesc Turceni.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: