Sute de părinți din Gorj își dau copiii în grija statului

Criza financiară, care se resimte tot mai mult în Gorj, a făcut să crească alarmant numărul de copii abandonaţi. De la începutul anului şi până în prezent Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului a înregistrat aproximativ 200 de cereri pentru asigurarea unei măsuri de protecţie a minorilor.

Zilnic, foarte mulţi părinţi îşi lasă copiii în grija statului din cauză că au rămas fără serviciu şi fără ajutoare sociale. Există şi cazuri în care micuţii ajung în centrele de plasament pentru că ceilalţi membri ai familiei sunt la muncă în străinătate. Lăsaţi în grija vecinilor, copiii sunt aduşi  în căminele de asistență socială  deoarece banii trimişi de părinţi sunt insuficienţi pentru a putea supravieţui.

Constantin Preoteasa, directorul DGASPC Gorj, ne-a declarat: ”În prima jumătate a acestui an ne-am confruntat cu un număr mult mai mare de solicitări faţă de anii trecuţi. Circa 200 de familii ne-au cerut ajutorul. Unii părinţii vin cu 3-4 copii încercând să-i abandoneze pe toţi, spunând că nu mai au ce să le mai dea să mănânce”.

De asemenea, Constantin Preoteasa a mai precizat: “ În momentul de faţă toate locurile din Centrele maternale din Târgu Jiu şi Novaci sunt ocupate, iar la Târgu Cărbuneşti avem până acum 51 de copii, faţă de 18-20 câţi erau instituţionalizaţi anii trecuţi.” Nu toate cererile s-au transformat în instituţionalizări. Conducerea DGASPC încearcă să găsească în permanenţă soluţii pentru a nu-i separa pe copii de familiile lor. Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului Gorj a încheiat parteneriate cu două asociaţii luxemburgheze în baza cărora sunt monitorizate lunar 50 de familii care sunt sprijinite atât financiar, cât şi material.

Centrele de Zi, o măsură de a preveni abandonul

În ultima perioadă, DGASPC Gorj a apelat tot mai mult la serviciile de prevenţie pe Centrele de Zi. Aici, copiii care fac parte din familii sărace au o a doua casă pe timpul zilei, iar seara se întorc la părinţii lor. Minorii din Centrele de Zi primesc hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite şcolare. În Gorj există Centre de Zi la Târgu Jiu, Novaci şi Târgu Cărbuneşti, de serviciile cărora beneficiază aproximativ 65 de copii.

Constantin Preoteasa, directorul DGASPC, a declarat: ”Intenţionăm să facem şi câteva Centre de Zi la nivelul comunelor pentru a preîntâmpina fenomenul de abandon care continuă să ia amploare în această perioadă de criză. Nu ştim însă ce vom face cu copiii abandonaţi în maternităţi. Deşi am făcut mai multe sesizări până la ora actuală, Poliţia nu a identificat nici măcar o mamă care şi-a lăsat copilul în maternitate”.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: