Tabără pentru sinistraţi în Bîlteni

Desfăşurare de forţe în comuna gorjeană Bîlteni. Peste 100 de pompieri au participat, miercuri, la un amplu exerciţiu. Salvatorii au vrut să-şi perfecţioneze intervenţiile în caz de inundaţii. Au pus la punct un scenariu în care râul Jiu iese din matcă, inundă gospodării şi face victime. Pe stadionul din centrul comunei, a fost instalată o tabără pentru sinistraţi, unde au fost prezentate cele mai noi dotări primite de pompierii gorjeni.

Sute de oameni s-au mobilizat şi au luat parte la simularea organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Motopompe, utilaje grele, bărci, salvări, toate au fost puse în mişcare, iar toţi salvatorii şi autorităţile s-au ghidat după scenariul celor de la ISU, unde au aflat, pas cu pas, cum trebuie să acţioneze în cazul unui pericol real.

„În cadrul acestui exerciţiu, au fost angrenate cele mai noi mijloace primite de unitatea noastră în 2018 şi 2019. Mă refer aici la tabăra de sinistraţi, generatorul electric de curent care, într-o situaţie de urgenţă, asigură alimentarea a aproximativ 200 de operatori casnici şi motopompele de capacitate mărită. Vorbesc de două motopompe cu o capacitate de refulare de 10 mii de litri pe minut şi cinci motopompe cu o capacitate de refulare de 2.200 de litri pe minut. Scenariul a imitat îndeaproape o situaţie reală. În urma unei atenţionări meteorologice şi hidrologice cod roşu, au fost anunţate toate structurile care au atribuţii în gestionarea unor situaţii de urgenţă”, a explicat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Corturi moderne

Pompierii au simulat salvarea unor persoane prinse de viitură pe care le-au salvat cu barca, apoi le-au transportat la spital. 50 de persoane au fost urcate în microbuze şi conduse la tabăra de sinistraţi instalată de pompieri în doar patru ore, pe stadionul din comună.

Aceasta este printre cele mai noi şi complexe dotări ale pompierilor gorjeni. „Scenariul a presupus victime, persoane evacuate din zonele inundate sau posibil inundabile, intervenţia structurilor specializate în astfel de situaţii şi transportarea lor la spital. În această tabără, au fost aduşi aproximativ 50 de sinistraţi cărora li s-a oferit asistenţă medicală, psihologică, religioasă şi, bineînţeles, hrană. Tabăra mobilă de care vorbim este foarte dotată. Conţine corturi care asigură cazarea pentru sinistraţi, corturi cu destinaţie de sală de mese, sală de clasă. Avem şi o bucătărie mobilă care, în aproximativ trei ore, poate prepara peste 250 de porţii de mâncare”, a mai spus Florin Chisim.

Pe malul Jiului, au fost puşi zeci de saci cu nisip şi un dig gonflabil ca să împiedice apele să se reverse. „Cota de atenţie a fost depăşită cu 9 centimetri. Am acţionat cu baza materială din dotarea Serviciului de Gospodărire a Apelor. Am acţionat cu un dig gonflabil de 200 de metri liniari, cu utilaje pentru încărcarea sacilor de nisip şi amplasarea lor pentru a racorda acest dig la podul care este pus în situaţia de a fi spulberat”, a transmis Ion Călinoiu, directorul SGA Gorj.

În caz unei situaţii de urgenţă, autorităţile din Bîlteni trebuie să se descurce, în primă fază, pe cont propriu până apar salvatorii. Primarul Vasile Vlăduleanu speră totuşi să nu fie pus în faţa unei nenorociri pentru care s-a mobilizat acum: „Dacă avem incendii sau alt gen de situaţii, intervin Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Rovinari – Turceni. Noi suntem undeva la mijloc. Până vine Rovinari, Turceni, Târgu Jiu, noi suntem obligaţi să ne descurcăm cu forţele pe care le avem noi. Altfel, n-am putea să facem faţă unei situaţii de genul acesta”.

Vizualizări: 2,803

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: