Străbat sute de kilometri pentru a lua parte la sărbătoarea de la Novaci

O mulțime de ansambluri și formații artiștice și-au anunțat prezența duminică, 19 mai, la Novaci, acolo unde va avea loc Festivalul Folcloric Păstoresc ”Urcatul oilor la munte”. Mai exact, la sărbătoarea tradițională a novăcenilor vor participa 14 ansambluri și formații artistice de amatori precum și Ansamblul Folcloric Profesionist ”Doina Gorjului”.

Este vorba de ansambluri din Novaci, Negomir, Baia de Fier, Polovragi și Roșia de Amaradia, Șugag-județul Alba, Rășinari-județul Sibiu, Brăduleț-județul Argeș, Petrila, Lupeni, Livezeni și Petroșani-județul Hunedoara, Bratovoiești-județul Dolj, Vaideeni și Băbeni -județul Vâlcea.

”Aceste formații vin la Novaci, unele de foarte mulți ani, deplasându-se poate chiar sute de kilometri pentru a participa la evenimentul cultural "Urcatul oilor la munte", nu din obligatie, ci din prietenie, membrii lor fiind animați de sentimentul unitații naționale pe plan folcloric, chezășie a unității naționale a românilor de la nordul și sudul Carpaților. Pe toți îi unește respectul pentru îndeletnicirea românilor din toate timpurile, creșterea animalelor”, a declarat profesorul Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

Manifestările vor începe la ora 10:00, în fața Casei de Cultură, cu obiceiul urcatului la munte. Se va face măsuratul laptelui, iar activitățile vor continua cu parada portului popular, apoi ansamblurile invitate vor prezenta un un scurt program artistic. După ora prânzului, cu toții sunt așteptați la manifestările din pădurea Hirișești, acolo unde va fi organizat și un targ tradițional. ”Urcatul oilor la munte” se află anul acesta la cea de-a 52-a ediție.

Vizualizări: 2,121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: