Tânărul din Rovinari, declarat mort după atentatul de la Nisa

 Zi cumplită marţi pentru rudele lui Cristian Coman, tânărul de 34 de ani din Rovinari care a dispărut de joia trecută, în urma atentatului de la Nisa, el fiind acolo în concediu cu soția și copilul său. Autorităţile l-au declarat pe acesta decedat. Ministerul de Externe a fost cel care a dat publicității informația că gorjeanul nu mai este în viață, asta după ce în ultimele zile se făcuseră eforturi pentru a-l identifica pe acesta printre răniții aflați în spitalele franceze.

 Nimeni nu a spus cum a fost descoperit Cristian și în ce împrejurări, oficialii români limitându-se la a comunica familiei și opiniei publice doar informația despre decesul acestuia.

„Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret decesul unui cetățean român în urma atacului de la Nisa, membru al familiei dată dispărută anterior. Autoritățile franceze au confirmat decesul. Procedura de identificare a corpului neînsuflețit al victimei de cetățenie română, efectuată de către autoritățile franceze, s-a finalizat în urmă cu puțin timp, cu sprijinul autorităților române. Reamintim că minorul și mama sa au fost identificați printre răniți, aflându-se internați în două spitale din Nisa. Starea lor de sănătate evoluează pozitiv. În prezent, reprezentantul Consulatului General al României la Marsilia, precum și consulul onorific la Nisa, se află alături de familia cetățeanului român decedat, acordând în continuare sprijinul necesar. De asemenea, reprezentanții ambasadei României la Paris și ai Consulatului General al României la Marsilia mențin legătura permanentă cu Celula de Criză instituită de autoritățile franceze. Ministerul Afacerilor Externe adresează sincere condoleanțe familiei îndoliate și va acorda întreaga asistență necesară în continuare”, se arată într-un comunicat al MAE.

       Filip ajută familia

Robert Filip, primarul de la Rovinari, a fost și el în legătură permanentă cu oficialii MAE, dar și cu familia îndoliată, el exprimându-și atât compasiunea pentru pierderea lui Cristian Coman, cât și disponibilitatea autorităților locale de a ajuta rudele în aceste momente dificile. „Noi vom face tot ce depinde de noi pentru a ajuta, mai ales că și mama victimei este într-o situație gravă, la Cluj, împreună cu sora victimei. Încercăm să îi ajutăm cât putem ca să treacă mai ușor prin această tragedie. Am avut discuții cu cei de la Ministerul de Externe și dumnealor vor trebui să discute cu familia pentru ca familia să își dea acceptul pentru ca el să fie repatriat la Rovinari. Atunci noi vom încerca pe toate căile să ajutăm și să îi facem să treacă mai ușor peste acest mare necaz”, a spus primarul, alături de familia îndoliată fiind toți rovinărenii.

Prin oraș oamenii nu discută decât despre nenorocirea respectivă și spun că nu își închipuiau vreodată că un prieten al lor plecat la muncă în afară ar putea sfârși în așa fel. „Cu tatăl lui m-am văzut luni seara, se plimba pe aici, pe lângă bloc, și îmi spunea că încă mai spera ca fiul lui să fie în viață. Un om de toată isprava și o familie demnă de admirație. E păcat că s-a întâmplat așa ceva. Eu i-am spus să se bucure pentru noră și nepoțel că au fost găsiți și să se gândească că un necaz nu vine niciodată singur, din păcate. Am și aflat acum că soția s-a dus la Cluj ca să se opereze”, a spus un vecin al familiei.

Mărturiile ambasadorului

Moartea lui Cristian a generat mesaje de condoleanțe din partea președintelui Klaus Iohannis, dar și a premierului Dacian Cioloș, o reacție extrem de interesantă având însă ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu. Fostul jurnalist a avut ocazia să o întâlnească pe soacra lui Cristian Coman, femeia fiind cea care a venit la Nisa imediat după ce a aflat de producerea atentatului, reușind să ajute autoritățile în identificarea fiicei sale și a nepoțelului care era singur într-un spital. „Am aflat azi cu multă tristețe că tatăl băiatului nu a supraviețuit. Cuvintele sunt de prisos. Nu pot să spun decât că suntem alături de familie în aceste momente cumplite. Băiețelul și mama lui sunt internați în spital și am convingerea că se vor însănătoși. Așteptăm să fie bine și ceilalți doi români răniți în atentat, pe care am avut ocazia să îi văd la spital. Pentru unii recuperarea va fi mai lungă și dificilă, dar sunt tineri și vor traversa această încercare nedreaptă. În cele trei zile și trei nopți petrecute la Nisa am văzut multă tristețe, multă durere, multe lacrimi. Oameni veniți din toate colțurile lumii care își căutau prieteni sau membri ai familiei și pentru care orele și zilele de așteptare erau de neînțeles. Am întâlnit și multă hotărâre, multă luptă. Bunica băiețelului rănit este un monument de curaj și va fi cel mai important sprijin pentru fată și nepoțelul ei în lungul drum de recuperare care îi așteaptă. La fel și vărul ei, impresionant prin calmul său, sau ceilalți membri ai familiei veniți din România sau din Europa pentru a ajuta.  În ceea ce privește sprijinul, el a venit din multe părți. În primul rând medicii și personalul medical, care au lucrat non stop și cărora le dădeau lacrimile atunci când îți spuneau "ne-am făcut doar datoria". Vreau să mulțumesc rudelor și prietenilor familiilor care s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au ajutat cu elemente prețioase. De asemenea, părintele Totelecan din Nisa, prin demersurile, cuvintele și harul sau, a fost prezent în momentele cele mai importante. Colegii mei, Bogdan Corneanu, consulul de la Marsilia si Ștefan de Fay, consulul onorific de la Nisa, au fost acolo zi și noapte și vor fi și în zilele următoare. Comunitatea românească din Nisa e și ea mobilizată. Medici români, psihologi români vor încerca să îi ajute cum pot pe cei care au trecut prin această încercare cumplită. Pentru că până la urmă despre asta este vorba acum: despre solidaritate, bunătate și omenie în momente tragice”, spune ambasadorul Luca Niculescu.

Vizualizări: 1,651

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: