Țara ciobanului Ghiță

Chiar dacă nu sunteți veterani ai Facebook-ului sau ai mișcărilor savante de PR online, ați auzit, sunt convins, de ciobanul Ghiță, măcar că ați făcut-o dintr-o reclamă difuzată intens la TV. Ciobanul Ghiță există în realitate. Are 28 de ani și și-a petrecut jumătate din viață lucrând la stână, așadar nu poate fi suspectat în nici un caz că a terminat gimnaziul, dar nici despre începerea lui nu există date concrete.

Ideea e așa: o celebră companie de telefonie mobilă a pornit o campanie prin care premiază românii întreprinzători și curajoși, care în același timp ”doresc să învețe și să fie în pas cu timpurile”, se arată într-un comunicat al companiei. Așadar, ciobanul Gheorghe Dănulețiu este, în viziunea celor de la Vodafone, un român întreprinzător și curajos, asta pentru că are o tabletă de pe care se conectează la internet în vârful muntelui și postează pe propriul cont de Facebook. Dacă asta cu tableta și contul de Facebook chiar a fost ideea ciobanului Ghiță sau dacă (cum înclină toată lumea să creadă) ciobanul Ghiță a fost doar ales să fie imaginea unei campanii gândită minuțios în laboratoarele unor agenții, asta nu mai contează. Cert este că ciobanul Ghiță va atinge, chiar astăzi, dacă nu cumva s-a întâmplat deja, impresionantul număr de 300.000 de fani pe Facebook. 300.000 de români sunt fascinați, așadar, de postările de la stână ale ciobanului Ghiță și de curajul lui nebun de a nu face toată ziua nimic în afară de a vorbi cu oile. Presupun că sunt la fel de încântați de faptul că la 14 ani, un viitor român celebru a ales corect în viață, părăsind școala pentru a se dedica oieritului.

Asta înțelegem noi prin români întreprinzători? Dar stați, de ce n-ați spus așa? Eu am un exemplu mai bun. Și e tot cioban! Ciobanul Gigi a crescut printre oi de mic, printre multe oi, iar când a început să vândă din ele și-a luat niște pământ, apoi s-a aciuat pe lângă o echipă de fotbal, apoi a făcut niște afaceri cu statul român și-a pus laba pe niște terenuri, ca într-un final să ajungă patronul și Dumnezeul acelei echipe de fotbal, cel mai celebru român, binefăcător al patriei și model de biznis. Chiar dacă a sfârșit prin a ajunge la închisoare, faptul că va ieși de acolo la fel de putred de bogat și probabil și mai celebru mi se pare că-l face mult mai demn de dat exemplu decât ciobanul Ghiță. De altfel, ciobanul Gigi chiar a prins, în România, mult mai bine decât ciobanul Ghiță, este o poveste de succes reală și definitorie pentru această țară, nu înțeleg de ce aveam nevoie de o copie nereușită.

Du-te la școală, ciobanule Ghiță! Nu te lua după ciobanul Gigi, să faci mulți bani fără multă carte e posibil doar dacă ești hoț.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: