Târgu Jiul are un noroc de milioane de euro

O capodoperă de-a lui Constantin Brâncuşi, părintele sculpturii moderne, este scoasă la licitaţie, lucrarea fiind evaluată la 20 de milioane de euro. Şi statul român este invitat la această licitaţie, însă ministrul Culturii Kelemen Hunor a anunţat deja că nu sunt bani. La Târgu Jiu sunt însă unele dintre cele mai cunoscute opere ale sculptorului de la Hobiţa, lucrări de o valoare inestimabilă, dar de mai multe ori autorităţile locale s-au comportat de parcă operele ar fi fără valoare.

Numele sculptorului Constantin Brâncuşi este din nou pe buzele tuturor după ce o operă a sa, "Cuminţenia Pământului", este pusă în vânzare şi evaluată la circa 20 milioane euro. Sculptura face parte dintr-o colecţie bucureşteană privată, dar pentru că este clasată în categoria „Tezaur“ a Patrimoniului cultural naţional, Ministerul Culturii are prioritate în achiziţionarea ei. Ministrul Culturii a anunţat deja că nu sunt bani pentru cumpărarea operei, dar că ar trebui să se facă un efort. Kelemen Hunor a mai spus că l-a informat deja pe premierul Victor Ponta cu privire la această solicitare şi urmează să prezinte un memorandum în şedinţa Guvernului. "Eu am înştiinţat că va exista o astfel de solicitare, că nu avem bani, dar, fiind vorba despre opera lui Brâncuşi, trebuie să discutăm şi a rămas să analizăm. Deci nu a fost o altă discuţie foarte detaliată. Dar am discutat prin telefon că urmează să vin cu un memorandum în Guvern", a spus acesta.

Potrivit reprezentanţilor Artmark, această sculptură ar putea fi teoretic achiziţionată în cele din urmă de Tate Modern, cel mai vizitat muzeu de artă modernă din lume în 2013, care mai are în colecţiile sale o lucrare de Brâncuşi. "Cuminţenia Pământului" a fost realizată în 1907 a fost achiziţionată în 1911 de arhitectul Gheorghe Romaşcu, chiar de la Constantin Brâncuşi. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat. După ce a fost ridicată de la Muzeul Naţional de Artă al României, opera a fost dusă la Muzeul Naţional Cotroceni, unde este găzduită şi în prezent. Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

PROTECŢIE

Operele brâncuşiene de la Târgu Jiu au fost mai mereu în mijlocul unor scandaluri generate de lipsa de viziune şi cunoştinţe a autorităţilor judeţene. Înscrierea operelor de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO ar fi singurul mod prin care acestea ar fi protejate de acţiunile fără cap ale primăriei. Târgu Jiul şi târgujienii au un noroc de milioane prin existenţa operelor aici, dar şi un ghinion la fel de mare cauzat de dezinteresul conducerii judeţului şi chiar al Guvernului.

26 - de milioane de euroa fost suma plătită de un colecţionar pentrusculptura în lemn "Madame L.R."

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: