Biserica din Bărbăteşti sfinţită de Mitropolitul Olteniei

Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, este aşteptat în comuna Bărbăteşti în data de 6 septembrie pentru a participa la sfinţirea Bisericii „Sfântul Toma”, din Petreşti. Asta după ce autorităţile locale au renovat exteriorul lăcaşului de cult. Pentru reabilitarea bisericii, Primăria Bărbăteşti a cheltuit suma de 30.000 de lei.

Credincioşii din Bărbăteşti vor asista sâmbătă la sfinţirea bisericii din Petreşti ce are hramul „Sf. Toma”. La eveniment este aşteptat şi Mitropolitul Olteniei. Autorităţile locale şi-au propus ca în fiecare an să reabiliteze câte o biserică din comună. „Biserica Petreşti a fost renovată: s-a înlocuit tâmplăria, s-a refăcut pictura exterioară, clopotniţa şi s-a toaletat curtea. Lucrările de reabilitare au costat aproximativ 30.000 de lei. Vom încerca să reabilităm câte o biserică din comună în fiecare an. Următoarea va fi cea din Bărbăteşti”, a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbăteşti.

Potrivit preotului, biserica deserveşte la peste 200 de familii. „Construcţia acestei bisericii a început în anul 1894 şi s-a terminat în anul 1898. Primul preot a fost Nicolae Diaconescu, iniţiatorul construirii acestei biserici întrucât vechea biserică se afla pe Valea Duţului, acolo unde era Vatra Satului. Biserica s-a mutat odată cu locuitorii satului, care s-au tras către drum. Ea a fost construită de către meşteri sârbi, care ulterior au devenit locuitori ai satului. În momentul de faţă, biserica deserveşte aproximativ 200 de familii”, a declarat Iulian Mărgineanu, preotul Parohiei Petreşti.

Vizualizări: 400

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: