Tismana: Fără castane la Festivalul Castanului

Festivalul Castanului va fi organizat anul acesta fără castane, anunţă autorităţile locale din Tismana. Recolta de anul acesta este una extrem de scăzută, spune primarul Marian Slivilescu. Plantaţiile de castani de la Tismana au fost grav afectate de cancer, acum fiind în plin proces de refacere. Pe lângă faptul că mulţi arbori s-au uscat, nici ploile de vara aceasta nu au fost benefice pentru plantaţiile de castani.

Vremea ploioasă din această vară a afectat plantaţiile castani din zona Tismanei. Nu s-a făcut polenizarea şi, totodată, castanele s-au mănit din cauza ploilor. Administraţia locală va organiza în luna octombrie cea de-a doua ediţie a festivalului castanului, însă anul acesta va fi fără castane. „În a doua sâmbătă şi duminică din luna octombrie noi aveam planificat pe perioada celor 4 ani să desfăşurăm sărbătoarea castanului. Anul acesta, din cauza timpului ploios, climatului extraordinar de dificil, castanii n-au fructificat. Este posibil să avem un festival al castanului fără castane. Aşteptăm să vedem dacă se vor putea aduna câteva zeci de kilograme, măcar de gust. Nici vorbă de alte cantităţi care să mai poată fi valorificate. Sărbătoarea castanului o organizăm oricum, şi de aducem crengi de castan, pentru că proiectul se derulează”, a declarat Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana.  

Plantaţia de castani de la Tismana se întinde pe o suprafaţă de circa 120 de hectare. Circa 80% din arbori au fost afectaţi de cancerul care le-a afectat scoarţa. Agenţia pentru Protecţia Mediului a demarat în urmă cu doi ani un proiect ce vizează refacerea acestei plantaţii însă va mai dura câţiva ani până ce îşi va reveni. Sunt trataţi atât arborii din loturile populaţiei cât şi din cele ale ocolului silvic. Din toamnă se va proceda şi la plantarea de puieţi pe o suprafaţă de circa 20 de hectare. Vor fi plantaţi circa 20.000 de puieţi. 

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: