Târgujieni cu studii superioare au dat probe pentru slujbe de măturător

Gorjeni cu studii superioare şi experienţă s-au luptat ieri pentru un post de măturător. pe perioadă determinată, fără să le fie ruşine de munca pe care o vor presta. Cei mai mulţi au declarat că salariul de 1.000 de lei brut plus bonuri de masă este motivant şi că mai bine mătură străzile decât să stea fără un venit. La concursul pentru posturile de măturător s-au înscris iniţial 500 de persoane dar au mai rămas în cursă 22 de persoane.

Un număr de 22 de persoane s-au prezentat ieri la primele ore ale dimineţii la sediul Edilitara SA pentru a participa la proba scrisă a concursului pentru funcţia de măturător stradal. Dacă iniţial pentru cele 10 posturi scoase la concurs au optat aproape 500 de persoane, în urma analizei dosarelor au fost selectaţi doar 22. Reprezentanţii Edilitara SA au precizat că în urmă cu aproape 20 de ani se angajau ca măturători doar persoanele fără carte, acum însă din ce în ce mai mulţi târgujieni cu studii superioare ajung să măture străzile municipiului. “Sunt persoane determinate şi motivate să îşi găsească un loc de muncă, lipsa banilor îşi spune cuvântul. Ceea ce odată însemna o muncă ruşinoasă şi se primea un spor de muncă penibilă, acum a devenit un job foarte căutat. În urmă cu zece ani, se primea spor de muncă penibilă, era de 25% din salariu. Acum nu se mai dă. Singurul spor care se acordă este acela de noapte. Oamenii nu au unde să muncească. Cu ani în urmă, poate cu 20 de ani în urmă, veneau ca măturători persoanele fără carte, fără şcoală”, a spus Livia Buzencu, membru în comisia de concurs.

Respinşi din cauza vârstei

Printre persoanele care au susţinut ieri proba scrisă se afla şi o fostă gestionară de la Artego. “Am lucrat aproape cinci ani de zile la Artego, ca gestionar. Am făcut liceul la Colegiul “Ecaterina Teodoroiu”. Ştiu să fac facturi, am încasat bani, am primit marfă, făceam facturi, am calificare şi de lucrător în comerţ. Ştiu să folosesc calculatorul, mai multe programe, ştiu o limbă străină, multă matematică. Ştiu să folosesc anumite softuri de contabilitate”, a spus femeia. Alţi candidaţi spun că nu mai sunt acceptaţi pe alte posturi din cauza vârstei înaintate. „Am lucrat mult la o fermă de pomi, am lucrat şi la Uzina Mecanică Sadu. Am rămas fără un serviciu stabil de zece ani şi nu am reuşit să îmi găsesc nimic. Mi s-a spus că sunt prea bătrân, că n-am experienţă”, a spus Mihail Tomoiu din comuna Săcelu. Cei care vor obţine un post de măturător se vor trezi în fiecare noapte la ora 1.00 pentru că străzile trebuie să fie curate până dimineaţa. În schimbul muncii lor, oamenii vor primi un salariu de aproape 1.000 lei plus bonuri de masa.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: