Tașcău: PNRR este unul bazat pe împrumuturi

Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Dorin Tașcău, a vorbit despre Planul Național de Reziliență și Redresare al României. Acesta spune că nu trebuie să se confunde cu Planul Teritorial de Tranziție Justă. PNRR este un program susținut de Guvernul României, unul bazat pe împrumuturi, spune Tașcău.

România ar trebui să primească finanțări de 30 miliarde de euro. Acești bani ar reprezenta o șansă istorică de recuperare, măcar și parțială, a decalajului dintre România și țările din zona euro. Vicepreședintele CJ Gorj, Dorin Tașcău, spune că PNRR este un plan bazat pe credite.

”Planul Teritorial de Tranziție Justă are legătură cu alocare unor fonduri pentru echilibrarea economică a celor 6 județe beneficiare. Planul Național de Reziliență și Redresare este cu totul altceva, este diferit. Acest plan este gestionat de guvern. Inclusiv domnul Rareș Bogdan a spus că domnul ministru nu a reușit să finalizeze așa cum trebuie acest plan. Banii care vor veni pe acest plan sunt împrumuturi, nu sunt niște bani dați așa că vrem noi. Mare parte dintre sume sunt granturi la PNRR, iar pe de altă parte sunt granturi acoperite din cotizațiile țărilor în bugetul Comisiei Uniunii Europene, buget care va crește cu circa 15%. Astfel, contribuția României va crește în anii următori, tocmai pentru a crea un fond din care să dea aceste granturi. Așadar, planul respectiv este unul pe credit”, a spus Dorin Tașcău, la Gorj Tv.

Tașcău mai declară faptul că până acum nu există o viziune clară asupra acestui program, criticându-l pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene că ar fi  secretizat discuțiile cu Comisia Europeană.

”Observați că deja 14 state au semnat și primesc banii, iar noi suntem într-o fază de așteptare. Nici nu știu în ce fază suntem. Au fost o serie de proiecte pe care Comisia Europeană le tot respinge. Am văzut și declarația domnului deputat Claudiu Manta că o serie din proiectele care erau cu dedicație în acest PNRR au fost respinse. Nu avem o imagine clară asupra ceea ce se întâmplă. Domnul ministru a spus că a secretizat discuțiile cu Comisia Europeană”, a mai spus Tașcău.

Vizualizări: 927

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: