Taxa de poluare, valabilă şi pentru maşinile Euro 4

Gorjenii vor trebui să plătească începând din această săptămână taxă de poluare şi pentru maşinile cu motor Euro 4. Persoanele care au achiziţionat autoturisme noi cu normă de poluare Euro 4 şi cu o capacitate cilindrică sub 2.000 mc până la data de 31 decembrie 2009 au fost scutite de plata taxei de poluare dacă le-au înmatriculat până pe 14 februarie 2010.

Scutirea de la plata taxei a fost introdusă în luna decembrie 2008 în cazul autovehiculelor Euro 4 a căror capacitate nu depăşeşte valoarea menţionată. Chiar dacă termenul iniţial a fost stabilit pentru sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis că cei care au întârziat cu înmatriculările să mai beneficieze încă de 45 de zile calendaristice începând cu 1 ianuarie 2010. De-acum înainte, valoarea taxei pentru un autoturism nou de 1.400 cmc ar putea ajunge la 420 euro, iar pentru unul de 1.600 cmc- la 480 de euro. Pentru acest an, autorităţile preconizează să aibă încasări cu peste un miliard de lei mai mari faţă de cele înregistrate la sfârşitul lui 2009, când a avut loc o scădere semnificativă a numărului de înmatriculări.

Cu taxa de poluare în instanţă

Aproximativ 300 de gorjeni au solicitat anul trecut anularea taxei de poluare în instanţă, după cum precizează Ştefan Ţacu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Gorj. Pe motiv că respectiva taxă este neconstituţionlă, oamenii n-au stat prea mult pe gânduri şi au mers să-şi ceară drepturile în instanţă. Până în prezent, o singură persoană a reuşit să-şi înmatriculeze maşina fără să mai fie nevoită să achite taxa de poluare, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, celelalte solicitări fiind încă pe rol.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: