Tensiuni după semnarea Contractului colectiv la CEO. Vor un Act adițional

La aproape două luni de la semnarea noului Contract Colectiv de Muncă pentru angajații din Complexul Energetic Oltenia, apar noi tensiuni în rândul salariaților legate de zilele libere suplimentare. Liderul de sindicat Manu Tomescu acuză că oamenii au pierdut zile de concediu la negocierile din primăvară, despre care spune că s-au făcut pe repede înainte. Alt lider de sindicat, altă părere. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a catalogat problema ridicată de Tomescu drept o „glumă” și a vrut să sublinieze că niciodată n-au câștigat mai mult minerii și energeticienii.


Noul contract a fost semnat la finalul lunii martie și a intrat în vigoare în aprilie. Liderul de sindicat Manu Tomescu spune că lucrurile s-au grăbit și că unii oameni din minerit și energie ar fi pierdut zile de concediu de odihnă la semnarea noului act adițional.

„Mă sună oamenii din cariere, din termocentrale care, la semnarea actelor adiționale, unii dintre ei au zile mai puțin de concediu de odihnă. O zi, două. Aceste lucruri n-au putut să le vadă decât când au semnat actul lor adițional individual. Ar fi putut fi reparate aceste lucruri la negocieri. Niciodată nu s-a grăbit atât de mult să se semneze CCM. Uneori se întindeau negocierile până în aprilie”, a spus sindicalistul Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, într-o emisiune la Radio Infinit.

Pe de altă parte, Dumitru Pîrvulescu, liderul FNME, spune că subiectul nu ar fi decât o încercare de manipulare și că „totul este o glumă”.

Mai mult, a ținut să sublinieze că s-a obținut un câștig substanțial, la negocierile din acest an.

“Aia e o glumă, cu concediile. Ne-am înțeles înainte să fie număr maxim pe zile la fiecare loc de muncă. Carierele să aibă zece zile. Mai sunt locuri de muncă care au șase zile. În termocentrale, la conducătorii de formație există un singur tip. Vă dau exemplu comparativ, Cariera Roșia, cu Termocentrala Rovinari. Cariera are trei secții și patru sectoare. Termo are 10-12 activități, dar numai un tip de conducători. La Roșia, există 20 de tipuri de conducători și fiecare e cu salarizarea lui, cu concediul lui. Ei nu s-au mai uitat că CFL-istul e diferit și au pus numărul maxim de zile, de la 6 la 10 zile. Asta au sesizat-o și au aruncat-o apoi. Știau că egalizează zile de concedii la fiecare categorie. E o manipulare. Pentru cinci oameni, eu nu pun în pericol mii de oameni. Cel mai mic câștig în CEO, net, anul acesta, e 950 de lei. Nu știu câți au așa ceva în România”, a comentat Pîrvulescu, într-o emisiune la Tele3. 

Vizualizări: 4,197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: