Testare gratuită pentru TBC în 11 comune din Gorj

Începe  depistarea activă a tuberculozei în județul Gorj. Proiectul național Screening TB  se va desfășura în 11 comune din Gorj unde caravana mobilă va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor.
Caravana va străbate, timp de aproape două luni, începând de luni, 11 comune din Gorj, în cadrul proiectului naţional derulat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.
Este vorba de zonele rurale unde au fost înregistrate cazuri de tuberculoză în ultimii ani.


Caravana va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil după următorul program: Băleşti - 20 iunie, Runcu - 27 iunie, Godineşti - 4 iulie, Padeş - 7 iulie, Teleşti - 14 iulie, Negomir - 19 iulie, Plopşoru - 22 iulie, Brăneşti - 29 iulie, Hurezani - 3 august, Albeni - 5 august, Roşia de Amaradia - 10 august.


„Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei -, precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. De la demararea activităţii de screening al tuberculozei în anul 2019, jumătate dintre judeţele României au intrat deja în acest proiect, aproximativ 50.000 de români beneficiind de serviciile caravanei. Judeţul Gorj se va număra de luni printre acestea”, anunță organizatorii campaniei.


Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Gorj este de 51,6 cazuri la suta de mii de locuitori. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament.

Vizualizări: 1,453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: