Toaleta folosită de copii după un furt din banul public

Şcoala şi grădiniţa din satul Valea al comunei gorjene Bolboşi au pe hârtie grupuri sociale moderne, contractate cu bani grei de la bugetul local, recepţionate în 2011 de fosta conducere a primăriei. În realitate, copiii de la grădiniţă folosesc toaleta insalubră a unui magazin din apropiere, iar cei de la şcoală vechea toaletă. Asta pentru că firma de construcţii nu a realizat cele două grupuri sanitare şi nici magazia. Pentru că lucrările au fost recepţionate de fostul primar, chiar dacă nu au fost realizate, actualul primar este nevoit să se judece cu lichidatorul firmei constructoare, care vrea banii.

Primăria Bolboşi a contractat în anul 2011 o societate care să construiască un grup social la grădiniţa din satul Valea, altul la şcoala gimnazială din acelaşi sat, dar şi o magazie. Investiţia, care mai cuprindea nişte zugrăveli, se ridica la peste 200.000 lei. Spre sfârşitul aceluiaşi an, deşi lucrările nu au fost finalizate, autorităţile locale au semnat recepţia acestora. Firma din Borăscu, executantul acestor lucrări, a trimis facturile la primărie, însă aceasta nu au fost plătite. Pentru că grupurile sociale de la grădiniţa şi şcoala din satul Valea nu au fost niciodată funcţionale, neavând nici măcar uşi, iar în unele cazuri nici acele orificii pentru canalizare, copiii care studiază la aceste unităţi de învăţământ folosesc fie vechile toatele, fie pe cea a magazinului din apropiere, cum este situaţia preşcolarilor de la grădiniţa din satul Valea.

Vechiul primar a vrut să fenteze guvernul
Conducerea primăriei s-a schimbat în 2012, Gheorghe Bilea luându-i locul lui Croitoru. Bilea îşi explică cu greu cum de fostul primar a recepţionat lucrări neefectuate. „Toate au fost recepţionate în ideea că se obţin bani de la guvern. Firma având recepţia făcută nu a mai continuat lucrările. Chiar la insistenţele noastre, exista o posibilitate să îi plătim pe arierate, nu şi-au mai finalizat lucrările, ba mai mult ne-au şi blamat în ideea că au recepţie şi că noi am demontat uşile şi grupurile. După cum se vede nu e urmă care să arate că a fost montată vreo uşă sau corpuri de wc şi instalaţii ce trebuiau să le monteze pe ele", a declarat Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboși.
Dascălii din sat s-au arătat revoltați că nu există un grup social conform pentru copii. "Copiii merg acum la grupul social din spatele magazinului de lângă. S-ar impune să fie o toaletă chiar în interiorul grădiniţei, aşa cum există la oraş dar, neavând posibilităţi, măcar una corespunzătoare în curtea școlii. Era suficientă una cu o singură încăpere, nu cu trei așa cum s-a dorit", a spus Elena Milodin, educator la Grădiniţa Valea 2.

Lucrări supraevaluate
Nu doar că lucrările nu au fost finalizate la timp, dar și valoarea de construcţie a acestora a fost umflată de către constructor, cu acceptul tacit al autorităților locale de la acea vreme. Numai grupul social de la grădinița din satul Valea se ridică la peste 50.000 lei. "E mult, nu dă primăria banii, dăm noi, satul dă banii. 50.000 lei sunt foarte mulți bani. Se putea face o școală cu banii aceștia sau ceva prin acest sat. Nu e funcțională, n-are gaură, n-are nimic. Sunt foarte mulți bani", a comentat Gheorghe Curiman, localnic al satului Valea.
Autoritățile locale s-au trezit acum acționate în judecată de lichidatorul judiciar al firmei constructoare din Borăscu pentru a plăti lucrările care, nu se știe de ce, au fost recepționate în 2011 de conducerea primăriei de la acea vreme. "Firma a intrat în insolvență. A venit lichidatorul în baza facturilor emise și contractelor. Acum suntem în instanță cu cele patru lucrări la o valoare de 200.000 lei. Valoare extraordinar de mare și lucrări supraevaluate. Nu s-a respectat... A venit cu o ofertă de preț, cu niște situații de lucrări neacceptate de primăria noastră la vremea respectivă dar, tacit, s-a mers până s-a ajuns la instanță. Eu nu mi-am permis niciodată să plătesc așa ceva. O lucrare nefinalizată și pe care nu o poți folosi de fapt. De doi ani ne judecăm, avem a 4-a expertiză", a explicat primarul comunei Bolboși.
Autoritățile locale au cerut fel de fel de experitize în acest caz, cât să demonstreze magistraților că nu pot plăti bani grei pe niște lucrări care, de fapt, nu au fost finalizate.

Galerie foto



Vizualizări: 1,396

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: