Toma Petcu: Carierele CEO nu pot asigura necesarul de cărbune

Ministrul Energiei a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că exploatările miniere din cadrul CE Oltenia nu asigură necesarul de lignit. Totodată, a fost aprobat un plan de eficientizare care prevede închiderea Carierei Peșteana în 2017 și a carierelor Rovinari Est și Lupoaia până în 2019. De asemenea, directorul general al CE Oltenia, Sorinel Boza, a precizat că de anul acesta Cariera Husnicioara va merge pe restrângere, funcționând la 25% din capacitate.

Conducerea CE Oltenia și Ministerul Energiei par să nu-și fi armonizat ideile despre viitorul producătorului de energie.

Una pe hârtie, alta din gură

Pe de o parte a fost votat un plan de eficientizare care prevede închiderea unor cariere până în 2020, precum și mii de concedieri, și pe de altă parte ministrul Toma Petcu spune că nu e suficient cărbune. Pentru 2017, CEO a programat o producție de 21 de milioane de tone de cărbune. Situația carierelor din CE Oltenia nu este deloc bună, aproape toate având utilaje blocate. Ministrul dă asigurări că face demersuri pentru extinderea fronturilor de lucru la Complexul Energetic Oltenia la carierele Jilț Sud și Roșia. „Știți prea bine că fronturile active de la CEO nu pot asigura necesarul de lignit pentru funcționarea la capacitate maximă a centralelor. De altfel, Complexul Energetic Oltenia a făcut o solicitare punctuală pe cele două cariere încă din 2015. Din păcate, sumele nu au fost puse la dispoziție de Guvernul anterior, astfel că s-a întârziat mult acest proces. Am bugetat banii pentru anul acesta, ceea ce înseamnă că 3,2 milioane de euro vor ajunge în curând la CE Oltenia“, a declarat ministrul.

Declarația legată de insuficiența cărbunelui vine și pe fondul unor probleme cu stocurile, în ianuarie, atunci când era mare nevoie de cărbune.

Întâlnire cu chinezii

Toma Petcu mai spune că în al doilea trimestru al anului vor intra în conturi și sumele programate prin Planul Național de Investiții pentru decontarea lucrărilor de modernizare realizate la Rovinari și Ișalnița. „Pentru prima lucrare, valoarea finanțării nerambursabile este de 61,3 milioane de lei, iar pentru a doua de 33,5 milioane de lei. Aceste cereri de rambursare se află în curs de analizare și verificare în vederea acordării finanțării nerambursabile din contul PNI“, a mai declarat Petcu. Banii pentru PNI au fost promiși încă de acum câteva luni, dar în conturi nu a ajuns vreun ban. Ministrul Energiei a abordat și subiectul investiției chineze la Rovinari, confirmând că discuțiile sunt blocate. „Vrem să accelerăm discuțiile legate de această investiție într-o termocentrală de 500 MW, care va folosi cărbunele indigen, o resursă pe care România o are în cantități suficiente. I-am invitat la București pe partenerii chinezi pentru a avea o discuție tehnică la sediul Ministerului Energiei. Partea chineză a acceptat invitația, astfel că urmează să stabilim împreună data concretă a întâlnirii“,  a spus ministrul.

Vizualizări: 4,273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: