TOP 5 Efecte benefice ale merelor asupra sănătăţii

Toamna este sezonul merelor şi acest fruct nu ar trebui să lipsească de pe masă până în primăvară. Pentru că binecunoscuta zicală “un măr pe zi ţine doctorul departe" îşi are acoperirea în practică şi nu e doar un mit. Mărul întruneşte o mare varietate de beneficii nutritive folositoare în orice dietă şi conţine o fibră naturală ce are o mulţime de efecte benefice asupra sănătăţii.

Acest aliment  este departe de a fi un fruct banal, pentru că are calități terapeutice cunoscute din timpuri străvechi. Mărul conţine elemente pe care nu le întâlnim la alte fructe, iar efectele benefice pe care le are asupra organismului sunt nenumărate. Este cel mai consumat şi cultivat în livezile româneşti, toamna fiind sezonul lor de top. Are acțiune tonică, diuretică, uricolitică, depurativă, antiseptică, intestinală, hipocolesterolemiantă și laxativă.

Merele ajută digestia

Datorită conţinutului de pectină, care se găseşte şi în alte fructe cum ar fi prunele, mărul ajută la digestie, fiind un tratament eficace împotriva diareii şi constipaţiei. Studiile au demonstrat faptul că mărul reduce riscul apariţiei tumorilor de colon şi chiar a cancerului de colon. De asemenea, merele oferă energie şi ajută la slăbit, pentru că satisface nevoia de dulce, deoarece are gust foarte bun, diferite arome şi puţine calorii.

Reduc colesterolul

Studiile legate de nutriţie şi bolile de inimă au demonstrat că mâncând trei mere pe zi, timp de o lună, poţi reduce considerabil nivelul colesterolului. Merele contribuie la prevenirea accidentelor cardiace şi la apariţia bolilor de inimă prin reducerea colesterolului rău şi creşterea celui bun.

Reduc riscul îmbolnăvirii de cancer

Pe baza conţinutului bogat de antioxidanţi, flavonoide şi alte substanţe cu efect în împiedicarea acţiunii radicalilor liberi, mărul previne apariţia cancerului, nu doar de colon ci şi al celui de prostată, plămâni şi a altor astfel de boli. Merele protejează creierul şi ajută activitatea cerebrală, ferindu-ne de bolile neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson.

Încetinesc procesul de îmbătrânire

Multe studii făcute de cercetători pentru a descoperi secretul vieţii îndelungate au demonstrat că un măr consumat pe zi este cea mai bună soluţie de a învinge procesul îmbătrânirii pielii, de a lupta împotriva cancerului de piele, a bolilor de inimă, a diabetului, hipertensiunii, osteoporozei şi împotriva altor probleme apărute odată cu vârsta.  Mărul întăreşte sistemul imunitar prin conţinutul de vitamina C.

Previn pierderea părului şi a dinţilor

Potrivit unor studii recente, consumul de mere previne căderea excesivă a părului. Acest lucru se datorează efectului merelor în impulsionarea circulaţiei sângelui în foliculii capilari. Merele previn  şi  apariţia cariilor dentare, deoarece sucul de măr are proprietăţi antibacteriene.

Vizualizări: 327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: