Top zece datornici la CE Oltenia. 12.000 de euro de salariat!

Complexul Energetic Oltenia are de recuperat sume uriașe pentru cărbunele livrat în anii trecuți. Cel mai mare datornic rămâne Regia de Apă Grea din Severin, urmată de Termo Craiova. Cu prima societate a fost încheiată în acest an o tranzacție, care ar putea duce la recuperarea unei părți din datorie, prin vânzarea unor bunuri. În schimb, cei de la Termo Craiova ar vrea o fuziune cu CE Oltenia.

Producătorul de apă grea RAAN Dr. Tr. Severin este cel mai mare datornic al CE Oltenia, suma datorată fiind de 371,5 milioane de lei. Urmează Termo Craiova cu 276 de milioane de lei, SE Oradea cu 65 de milioane, Colterm Timișoara cu 26 de milioane, CET Govora cu 15 milioane, UATAA Motru cu 14 milioane, BVA Coal cu 9,9 milioane de lei, CET Brașov cu 3,9 milioane, UEF Motru cu 1,9 milioane, Transenergo Com cu 1,3 milioane lei, alții cu 3,2 milioane lei. În total, CE Oltenia are de recuperat circa 790 de milioane de lei, adică în jur de 175 de milioane de euro. Dacă ar avea acești bani în cont, Complexul Energetic Oltenia ar putea retehnologiza un grup energetic și ar face reparații capitale la mai multe excavatoare. Sau ar putea să ramburseze o treime din creditele contractate. Ori, de ce nu, să dea fiecărui salariat 12.000 de euro, compania având peste 13.500 de angajați.

Datornicii, în insolvență sau faliment

Cel mai mare datornic al CE Oltenia, RAAN Dr. Tr. Severin, este în faliment. În acest an, Complexul Energetic Oltenia a semnat o tranzacție cu lichidatorul RAAN, suspendând executarea silită a unei sume de 125 de milioane. În schimb, creanța a devenit una garantată, pe care complexul energetic o va recupera parțial prin vânzarea unor bunuri ale regiei de apă grea, în special a unor terenuri.

Creanța de la Termo Craiova este aproape imposibil de recuperat, pentru că la rândul ei societatea nu poate încasa banii de la populația Craiovei. De altfel, mineritul din Gorj a subvenționat ani la rând agentul termic din Craiova, Severin, Motru, Timișoara, Oradea etc. În luna iulie a acestui an, primarul Craiovei a vorbit din nou public despre preluarea termoficării de către CE Oltenia, ca unică soluție pentru continuarea funcționării. Termo Craiova este în insolvență, la fel ca UATAA și UEF Motru, alți mari datornici.

CET Govora, și ea în insolvență, este societatea care a preluat cariera Seciurile printr-o procedură de dare în plată, trebuind să o achite în mai mulți ani. BVA Coal este firma de apartament prin care a fost făcut exportul de cărbune în Serbia, în mandatul lui Ciurel. Datoria provine din penalități pentru neexecutarea contractului, existând însă un proces între părți.

Vizualizări: 4,100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: