Traian Băsescu vine duminică în Gorj

Traian Băsescu vine duminică în Gorj, unde se va întâlni cu electoratul din Motru şi Rovinari. La Motru va avea loc un spectacol în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor începând cu ora 12.00, urmat de discursul candidatului la ora 13.30. La Rovinari, spectacolul va avea loc pe Bd Minerilor, ora 14.00, iar Traian Băsescu va adresa mesajul său începând cu ora 15.15. Băsescu doreşte să transmită personal electoratului din zonele miniere că este pentru înfiinţarea celor două companii naţionale de energie, care vor fi suficient de puternice pentru a deveni jucători importanţi pe piaţa europeană a energiei. Traian Băsescu este preşedintele care în 2005 a denunţat „băieţii deştepţi” care căpuşau companiile energetice, este preşedintele care în 2006 a blocat în CSAT privatizarea complexurilor energetice Turceni şi Rovinari.

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară cu preponderenţă la televizor, fiind programate mai multe dezbateri televizate între cei doi candidaţi rămaşi în cursă. Candidatul susţinut de Partidul Democrat – Liberal, Traian Băsescu, a considerat însă că este important să transmită un mesaj unui electorat dintr-un judeţ care depinde în proporţie de 80% de activitatea minieră şi cea energetică.

"Vreau să susţin public iniţiativa Ministerului Economiei de a crea competiţie în domeniul energiei prin realizarea a două companii care să aibă un mix de producători de electricitate care să-i pună în competiţie şi să nu mai avem situaţia de acum, când orice numai competiţie corectă nu poate fi pe piaţa energiei când ai energie de la Hidro, de la Termo, de la Nuclear în companii separate, ceea ce permite tipul de liberalism de genul comunist”, a spus Traian Băsescu.

Una din cele două companii susţinute de Traian Băsescu este formată din SNLO, complexurile energetice din Oltenia, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica. Noua companie Electra va fi o garanţie pentru menţinerea locurilor de muncă în minerit şi energie, susţin democrat-liberalii. Deja procedurile de înfiinţare a acestei companii au început de circa două luni, în acest moment actele fiind depuse la Registrul Comerţului. Pentru finalizarea procedurii de înfiinţare este însă nevoie şi de o hotărâre de guvern, dar actualul cabinet Boc nu o poate adopta din cauză că a fost demis de parlament. Astfel, doar viitorul guvern va putea da această hotărâre şi o va da numai dacă va fi un guvern format în jurul PDL, deoarece PSD şi PNL au anunţat deja că nu susţin o astfel de iniţiativă.

Tocmai de aceea, minerii şi energeticienii care doresc înfiinţarea noii companii vor trebui să îşi dea pe 6 decembrie votul pentru Traian Băsescu.

Băieţii deştepţi eliminaţi, privatizarea blocată

Traian Băsescu – 53,13% în Gorj. Acesta a fost rezultatul obţinut în 2004 de candidatul de atunci al Partidului Democrat. Poate şi din acest motiv, Traian Băsescu a acordat de-a lungul timpului o atenţie specială mineritului şi energiei, reuşind să elimine o mare parte a băieţilor deştepţi din piaţa de energie. Iată câteva dintre reacţiile preşedintelui din ultimii ani:

August 2005: „Sunt băieţi deştepţi, care iau de la hidro şi vând la o anume clientelă energia electrică, şi băieţi fără noroc în viaţă, care consumă numai de pe termo şi, de multe ori, peste preţul pieţei", spunea Traian Băsescu în luna august 2005. Mulţi s-au grăbit să îl contrazică, dar pe măsură ce treceau lunile, în presă au apărut nume de firme, contracte şi alte informaţii care arătau cum câştigau unii milioane de euro.

Noiembrie 2006: Traian Băsescu explică într-un interviu acordat în Evenimentul zilei de ce a fost nevoie să se discute în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării despre necesitatea unei strategii energetice pe termen lung: „Guvernul dă impresia că nu e preocupat de stabilirea unei politici energetice. Explicaţia acestei indiferenţe poate să fie găsită fie în existenţa unor presiuni politice în favoarea unei clientele, fie în lipsa de viziune legată de nevoia unei strategii energetice pe termen lung”.

Noiembrie 2006, după şedinţa CSAT:  Preşedintele Băsescu a declarat, la finalul şedinţei CSAT, că “România are urgent nevoie de o nouă strategie energetică în măsură să garanteze securitatea energetică a ţării. Noua strategie este necesară din cauza proceselor de privatizare care au avut loc şi care au schimbat elementele de fond avute în vedere în strategiile anterioare în ceea ce priveşte garantarea securităţii energetice a ţării, a populaţiei”.

Februarie 2007, la şedinţa de bilanţ a SRI: “România va primi pentru dezvoltare 32 de miliarde de euro din partea Comisiei Europene. Care va fi rezultatul unor astfel de alocări dacă ele vor fi canalizate prin pâlnia îngustă a relaţiei dintre «băieţi deştepţi» şi politicieni. Şi pentru ca a venit vorba de «băieţi deştepţi», în mod paradoxal, deşi sunt cunoscute problemele din energie, nu am văzut Corp de Control la Ministerul Industriilor. Aflăm doar că “băieţii deştepţi” refuză să facă publice contractele”, a declarat preşedintele.

Aprilie 2007, la şedinţa de bilanţ a DNA: Preşedintele Băsescu a amintit că încă din vara anului 2005, când a folosit expresia «băieţii deştepţi din energie», primise ca şi mulţi alţi demnitari tot documentarul referitor la ceea ce se întâmpla în vânzarea de energie. Preşedintele ţării a apreciat că, la început s-a încercat “diminuarea importanţei strigătului de disperare «vedeţi ce se întâmplă în energie»”, pentru ca astăzi ziarele să confirme că de fapt la energia hidro este “un adevărat dezastru”.

Noiembrie 2007, declaraţie de presă: „Aduceţi-vă aminte, în 2005 am vorbit de băieţii deştepţi, iar guvernul nu a avut nicio reacţie. Poate să se supere toată lumea, dar trebuie să spun că, din acest punct de vedere, primul-ministru are un comportament greu de înţeles. Oare cât de mari sunt interesele care mână guvernul la inacţiune!?”

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: