Ce le transmite Casa de Pensii Gorj minerilor care vor să beneficieze de Legea 197

Deși au o lege de parte lor, minerii și energeticienii care vor să iasă la pensie mai devreme pare că mai au de așteptat. Casa de Pensii Gorj încă așteaptă un soft actualizat ca să poată lucra dosarele depuse deja și le transmite celor care vor să beneficieze de prevederile noii legi că au o singură variantă dacă le sunt respinse dosarele: să meargă în instanță.

 

 

 

 

 

 

Peste 5.000 de cereri au fost depuse la Casa de Pensii Gorj de actuali sau foști mineri. Cei mai mulți, peste 4.500, au solicitat recalcularea în baza Legii 197, dar nu au primit niciun răspuns. „Legea 197 dă dreptul de a ieși la pensie mult mai devreme, cu 13 ani, la cei care au lucrat în cariere și energie. Dacă facem o analiză, la nivel de țară, cea mai mare parte a activităților desfășurate în carieră sunt în Gorj. În celelalte județe, activitatea în cariere s-a desfășurat mai puțin. Din această cauză, la noi, în Gorj, sunt cele mai multe persoane care ar putea să beneficieze de Legea 197”, a declarat Ioana Talău, directorul executiv al Casei de Pensii Gorj.

 

Pentru cei care vor primi un răspuns nefavorabil din partea Casei de Pensii, chiar șefa instituției le transmite să se adreseze instanței: „S-a dorit ca această lege să producă efecte și pentru perioada anterioară lui august 2021 deoarece în dispozitivul actului normativ nu se face vorbire absolut deloc de perioada anterioare lui august 2021, era normal să producă efecte numai după data intrării în vigoare. Pentru a fi produs efectele dorite, trebuia un act normativ. Mai mult de 75% din dosarele de pensii lucrate pe legea 74 sunt pentru recalculare. Dacă Casele de Pensii resping dosarele pe 197, personalul merge în instanță și justiția e obligată să dea câștig de cauză”, a mai spus Talău, într-un interviu la Radio Accent.

 

Vizualizări: 8,487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: