Trei proiecte cu risc în Gorj

Posibilitate de împrumut pentru trei unități administrativ teritoriale din Gorj. În județul Gorj, doar Consiliul Județean, primăria Bumbești Jiu și primăria Rovinari pot apela la împrumuturi de la Trezorerie și au termen până la 15 mai să solicite bani pentru a-și finaliza proiectele pe fonduri europene. Chiar dacă au această posibilitate, instituțiile publice nu vor apela la împrumuturi, ci vor finaliza investițiile din propriul buget.

Proiectele celor trei instituții sunt catalogate ca fiind de risc, dat fiind că nu au finalizat lucrările la timp, iar exercițiul financiar 207-2013 s-a încheiat, și ar putea da banii înapoi. Pentru a le finaliza este nevoie de peste 1, 5  milioane de lei. Primăria Rovinari mai are nevoie de 1,2 milioane pentru dotarea ambulatoriului, iar Sadu va finaliza reabilitarea campusului școlar cu suma de 320.000 de lei.

Consiliul Județean Gorj ar avea nevoie de aproape 60.000 de lei ca să finalizeze un proiect ce aparține Direcției de Protecție a Copilului, dar reprezentanții instituției spun că nu vor apela la împrumuturi ci vor folosi fonduri din bugetul local. ”Ceea ce ține de subordonatele Consiliului Județean Gorj avem o singură instituție care nu a finalizat încă un proiect. Este vorba de un proiect de reabilitare al centrului de servicii comunitare de la Târgu Cărbunești, este vorba de o valoare foarte mică. Credem că instituția subordonată nu va apela la această variantă și își va căuta resurse de finanțare proprii pentru finalizarea proiectului sau variantele legale care sunt în vigoare”, a spus Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj.

Rovinari se împrumută la stat      

Claudiu Vodislav, primarul orașului Rovinari, spune că ia în calcul accesarea împrumutului pentru finalizarea proiectului. ”Sigur că luăm în calcul și împrumutul pentru finalizarea proiectului pentru că altfel riscăm să dăm înapoi și banii pe construcție. O să analizăm varianta și vom lua cea mai bună decizie”, a spus Claudiu Vodislav, primarul din Rovinari.

Cât privește campusul școlar de la Bumbești Jiu, acesta va fi finalizat cu bani din bugetul propriu iar primarul Constantin Bobaru spune că îl va termina până în luna iunie. ”Noi nu am întârziat cu lucrările pentru că nu am avut bani, la noi a fost o situație cu constructorul. Nu vom apela la credit pentru că avem excedent bugetar din anul anterior și o să folosim banii aceștia pentru finalizarea proiectului”, a spus Constantin Bobaru, primarul din Sadu.

ÎMPRUMUT

Dacă se decid să apeleze la împrumutul la stat, primarii trebuie să știe căvor avea un grafic de rambursare de până la 20 de ani iar dacă întârzie la plata ratelor, vor plăti penalități de întârziere. Primarii care optează pentru împrumuturi pot depune documentația până la 15 mai.

Vizualizări: 1,439

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: