Ion Călinoiu revine la şefia Consiliului Judeţean

Tribunalul Gorj a admis luni, 18 aprilie, cererea lui Ion Călinoiu de suspendare a ordinului prefectului prin care i-a fost încetat mandatul de preşedinte al Consiliului Județean Gorj. Decizia judecătorilor, care este executorie, vine la o lună de la emiterea ordinului prefectului, privind încetarea mandatului pentru incompatibilitate. Procesul va continua însă cu judecarea pe fond a legalităţii ordinului, următorul termen fiind peste o lună. Până atunci, Călinoiu îşi poate depune candidatura pentru alegerile locale.

Primul termen în procesul în care Ion Călinoiu a acționat în judecată Prefectura Gorj și pe prefectul Gheorghe Paraschivu a avut loc luni, 18 aprilie. Călinoiu a contestat decizia Prefecturii de a-l suspenda din funcție ca urmare a unei incompatibilități constatate de ANI. Ion Călinoiu nu s-a prezentat la procesul cu Prefectura Gorj, însă a fost reprezentat în instanță de doi avocați. Liviu Diaconescu a fost însă prezent din partea Prefecturii Gorj, alături de o consilieră de la Instituția Prefectului.
Ce au spus avocaţii
Avocații lui Ion Călonoiu au spus în fața instanței că emiterea ordinului respectiv nu era de competența Prefecturii. "Din punctul nostru de vedere, ne aflăm în situația emiterii unui act administrativ peste competențele legale ale instituției respective, atâta timp cât dânșii nu pot decât să constate și nu să dispună, ceea ce au făcut", a spus avocatul Cosmin Gherghe. Avocații au spus că Ion Călinoiu este prejudiciat prin emiterea acestui ordin pentru că nu poate să-și depună candidatura la alegerile din această vară. "În situația de față, raportându-ne și la prejudiciul care este, evident, foarte mare, prin prisma acestui ordin suntem în imposibilitate de a participa la actualele alegeri deoarece trebuie să depunem candidatura până în data de 26 a IV-a 2016, ori în baza acestui ordin prejudiciul pe care noi îl încercăm este unul foarte mare pentru că, practic, mi se interzice, în mod nelegal din punctul nostru de vedere, participarea la alegeri", a spus unul din avocaţi în faţa instanţei.
Diaconescu: Poate candida!
În schimb, juristul prefecturii, Liviu Diaconescu, a răspuns în fața magistraților avocaților fostului preșdinte al Consiliului Județean care au invocat acel prejudiciu legat de imposibilitatea depunerii candidaturii la alegeri a lui Ion Călinoiu. "În ceea ce privește prejudiciul creat reclamantului, vă rugăm să observați că legea 115/2015 nu respinge candidatura, este neadevărat. Dumnealui are dreptul de a alege și de a fi ales, este un drept consfințit de Constituție și care poate fi interzis doar prin hotărâre judecătorească. Dacă ar fi să-și depună astăzi candidatura la Biroul Electoral Județean, cu siguranţă îi va fi permisă depunerea dosarului de candidatură", a spus Liviu Diaconescu, șeful Serviciului Verificarea Legalității Actelor din cadrul Prefecturii Gorj.
Judecătorii au admis cererea lui Ion Călinoiu de suspendare a ordinului de încetare a mandatului, până la judecarea procesului pe fond.

Vizualizări: 2,523

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: