Trenul regal a poposit la Târgu Jiu

Oamenii care s-au aflat ieri dimineaţă în Gara CFR din Târgu Jiu au avut parte de o surpriză de proporţii. Trenul regal şi un altul de epocă au ajuns aici pentru a putea fi vizitate de gorjeni. Sosirea lor aici nu este una întâmplătoare, evenimentul făcând parte din “Săptămâna Turismului Gorjean”.

Cei prezenţi la acest eveniment s-au declarat încântaţi de faptul că au putut să vadă prestigioasele garnituri de tren. Staţionarea trenurilor la Târgu Jiu a luat prin surprindere în special pe cei care se aflau în tranzit. “Eu nu am mai văzut trenul regal şi chiar am rămas impresionată de starea în care se găseşte. Este foarte bine întreţinut. Nu ştiu foarte multe despre acest tren, dar o să mă interesez. E important pentru noi că l-am văzut. A fost o pură coincidenţă, eu plec acum la Bucureşti şi chiar mă bucur că am avut ocazia asta. E ceva frumos”, a spus Olguţa Untaru din Drăguţeşti. 

Trenul regal, garnitură de lux cu care au călătorit capete încoronate ale ţării, se află în administrarea Societăţii Feroviare de Turism.  Are în componenţa sa cinci vagoane, însă cel mai somptuos dintre acestea este Vagonul Salon, folosit de familia regală pentru dineuri oficiale.

Mecanicul: E o onoare să conduc trenul regal

Cei care se află la cârma trenului regal spun că le face onoare job-ul pe care au. “E o onoare pentru mine să conduc trenul regal. Am şi pe domnul fochist care bagă cărbune în foc. Locomotiva cu abur e o artă, e o meserie care pune mai multe probleme. Fac asta de vreo 40 de ani. Din 2004 lucrez la Societatea Feroviară de Turism, pe locomotive cu abur şi trenuri de epocă. Până atunci am profesat meseria tot de mecanic locomotive electrice, diesel la Depoul Roşiori. Este şi o onoare şi o plăcere”, a spus Gheorghe Flueran din Roşiorii de Vede, mecanicul trenului regal.

Fochistul a precizat cine a făcut ultima plimbare cu aceste garnituri ale trenului regal. “Ceea ce fac e o plăcere, e o artă, o frumuseţe, de drag facem meseria asta. Suntem singurii autorizaţi pe locomotive de abur pe trenuri de epocă. Oamenii sunt foarte curioşi, pentru că nu mai sunt astfel de trenuri, mai sunt puţine locomotive în funcţiune. Mulţi nu ştiu, dar este o frumuseţe. În octombrie am fost la Alba Iulia şi am plimbat familia regală, pe principele Nicolae, principesa Margareta. Au dormit în trenul regal. Au avut tot confortul, exact ca la camera de hotel. Cu acest tren s-a mai plimbat şi domnul Tăriceanu, miniştrii, se foloseşte la filmări”, a spus Adrian Ciobănescu.    

Trenul de epocă “Moldoviţa” cu trei clase, construit în anul 1891 şi revizuit în 2004,  a plecat ieri din Târgu Jiu spre Petroşani, cu o încărcătură “grea”. Asta pentru că la bordul său s-au urcat atât autorităţile locale cât şi cele judeţene. Printre aceştia se numără prefectul de Gorj Claudiu Teodorescu, preşedintele consiliului Judeţean Ion Călinoiu sau Laurenţiu Ciurel, managerul CE Oltenia.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: