Tribunalul Gorj încalcă legea probabilităţii! Cine numără voturile?

Corectitudinea tragerii la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare este pusă la îndoială dacă ne uităm la comuna gorjeană Văgiuleşti. Acolo sunt două secţii de votare care sunt conduse de aceleaşi două cupluri - Săbiescu şi Pancea – de câte ori sunt alegeri. Prezidenţiale 2009, parlamentare 2012, europarlamentare 2014 şi prezidenţiale 2014 sunt doar câteva dintre scrutinele unde voturile au fost numărate de Mariana şi Marcu Pancea sau de Eftimia şi Constantin Săbiescu. Apare întrebarea dacă doar legea probabilităţii este încălcată la tribunal, acolo unde au loc tragerile la sorţi.

Preşedinţii şi locţiitorii din secţiile de votare sunt desemnaţi cu ocazia fiecărui scrutin prin tragere la sorţi. Anul acesta a avut loc la Tribunalul Gorj, în sala de consiliu, pe 22 octombrie, începând cu ora 9.00. A fost o tragere la sorţi electronică, într-o sală în care presa nu a avut acces după începerea procedurii. Anul acesta au intrat în „căciula electronică” 1.373 candidaţi, din care au fost traşi 327 de preşedinţi şi 327 de locţiitori.

„Tragerea la sorţi se face informatic, aşa cum v-aţi obişnuit de peste 7 ani, după un program aş putea spune patentat de colegii informaticieni de la Tribunalul Gorj”, spunea la acea vreme Gheorghe Radu, preşedintele Tribunalului Gorj.

Cei mai experimentaţi preşedinţi sunt la Văgiuleşti

La Văgiuleşti sunt doar două secţii de votare, numerotate 323 şi 324. La secţia 323 preşedinte a fost trasă la sorţi Eftimia Săbiescu, iar locţiitor soţul acesteia, Constantin Săbiescu. La secţia de votare 324, preşedinte a fost tras la sorţi Marcu Pancea, iar locţiitor soţia acestuia Mariana Pancea.

Interesant este că la alegerile europarlamentare din 2014, aceleaşi patru persoane au supravegheat alegerile la Văgiuleşti, doar că cele două doamne au fost la secţia 322, iar cei doi domni la secţia 323.

Aceleaşi patru persoane au supravegheat alegerile la singurele două secţii din Văgiuleşti şi la alegerile parlamentare din 2012, doar că atunci secţiile au fost numerotate altfel. Astfel, Eftimia şi Constantin Săbiescu au fost preşedinte şi locţiitor la secţia 321, iar Marcu şi Mariana Pancea preşedinte şi locţiitor la secţia 322. Nu am reuşit să găsim listele de la localele din 2012, deoarece linkurile de pe site-ul Prefecturii Gorj sunt în mare parte inactive, dar pe soţii Pancea şi pe Eftimia Săbiescu i-am regăsit şi în listele cu preşedinţi şi locţiitori de la prezidenţialele din 2009.

parlamentare_2012

europarlam_2014

prezidentiale_2014

Fără a pune la îndoială pregătirea şi buna credinţă a celor patru persoane, apar totuşi multe semne de întrebare cu privire la modul în care se face tragerea la sorţi în Gorj.

Au „noroc” să pice mereu la aceleaşi secţii

Studiind listele cu preşedinţi şi locţiitori din Gorj, observăm că sunt multe persoane „norocoase”, care prind scrutin de scrutin câte o secţie de votare. Cei mai norocoşi au parte de aceeaşi secţie ani la rând.

De exemplu, Gabriela Niculina Teporu - preşedinte şi Doriana Marinela Văduva-locţiitor au coordonat secţia 320 de la Urdari la parlamentarele din 2012 şi o vor face şi la prezidenţialele din acest an. La fel Vijulan Adriana şi Dobre Ion care s-au „nimerit” colegi de secţie la Vladimir şi în 2012, şi în 2014. Eugenia Mihaela Postelnicu-preşedinte şi Doru Claudiu Lăutaru-locţiitor repetă şi ei pe 2 noiembrie echipa din 2012 la o secţie din Licurici, la fel cum fac la Mătăsari Elena Georgeta Ciobotea-preşedinte şi Sorin Zaharia-locţiitor sau la Bumbeşti Piţic Mihai Gostea-preşedinte şi Emilia Bălan-locţiitor. Iar exemple de acest gen sunt zeci la nivelul judeţului Gorj.

Vizualizări: 347

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: