Tunul sonic, salvarea pentru fermierii români

Tunul sonic antigrindină este tehnologia care ”păzește” culturile dacă este pornită cu 20 de minute înaintea furtunii. Furtunile tot mai frecvente și însoțite de grindină i-au pus pe gânduri pe fermierii români care au început să investească pe cont propriu în dispozitive menite să le protejeze recolta.

Una dintre tehnologiile moderne disponibile la acest moment pe piață este tunul sonic antigrindină.  Folosirea tunului sonic antigrindină, prin unde de șoc, nu afectează cu nimic traficul aerian sau mediul înconjurător, nu folosește rachete sau substanțe chimice, nu necesită autorizație de construcție sau acordul de stabilire a traseului de către Autoritatea Aeronautică.

Tehnologia este comandată de la distanță, iar operatorul nu necesită pregătire specială. Practic, utilizatorul nu depinde de terți în folosirea acestuia, iar costul de întreținere este mai redus. Tunul antigrindină poate distruge norul de furtună într-un cerc cu raza de mai mulţi km la o altitudine de 8-10 km.

Tunul este un mijloc preventiv şi nu poate distruge boabele de grindină deja formate, ci doar împiedică şi îngrădeşte formarea acestora, din această cauză este foarte importantă pornirea lui din timp, cu aprox 25 minute înainte de începerea furtunii. Datorită panoului solar şi acumulatorilor, tunul are o sursă de energie de sine stătătoare, care-i asigură şi pe timp de furtună curentul electric necesar.

Dispozitivul poate transmite nemijlocit undele de şoc în atmosferă până la altitudinea de 3-4 km, dar acestea, în baza efectului domino, după o perioadă de funcţionare de 15-20 de minute, vor „construi” circulaţia de amestecare a sarcinilor până la o altitudine de peste 10 km. Urmărirea formării furtunilor şi al traseului acestora, şi astfel luarea deciziei de pornirea din timp a tunului antigrindină, este ajutată astăzi de diferite sisteme radar, care parţial sunt accesibile public, prin internet (radare de ploaie, de fulgere), parţial sunt sisteme proprii, de uz intern (radare de fulgere, de câmp electric), care pot fi achiziţionate împreună cu tunul.

Vizualizări: 3,699

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: