Turcaleţul Ponta şi grecizarea României

Victor Ponta este dispus să facă orice pentru a-şi salva pielea. La alegeri promitea, la fel ca Nicolae Ceauşescu în 1989, câte o sută de lei în plus la salariu unor bugetari, doar-doar o lua mai multe voturi ca Iohannis, pentru a ajunge preşedinte. Acum miza este cu mult mai mare pentru Ponta, este vorba nu doar de cariera lui politică, ci de libertate. „Scapă cine poate” este vorba care l-a ajuns din urmă pe Ponta. Baronii PSD nu au scăpat şi au ajuns rând pe rând în ceea ce ei numesc „beciul domnesc”. Ponta este perpelit la foc mic de procurori, care deocamdată i-au dat calitatea de inculpat şi i-au pus sechestru pe un apartament. Asta în dosarul Turceni-Rovinari, dar pe surse se discută deja de dosare mult mai grele, cu prejudicii de sute de milioane de euro.

De când laţul DNA a început să se strângă, Ponta duce o campanie care să îi asigure suportul popular. Promite măriri de salarii tuturor bugetarilor, măriri de pensii, reduceri de taxe. Noul cod fiscal va produce dezechilibre majore în economia României, avertizează analiştii români, dar şi reprezentanţii FMI. Lui Ponta nu îi pasă însă de ce va fi la anul sau peste doi ani, important pentru el este să îşi salveze pielea şi să câştige măcar alegerile din 2016, dacă pe cele de anul trecut nu a fost în stare. Partenerul lui de încredere în acest proces va fi Tăriceanu, deja expert în măriri de pensii care asigură câştigarea alegerilor, chiar dacă bagă economia în gard.

Surse susţin că FMI a fost la un pas de a rupe acordul cu România, din cauza noului Cod Fiscal. Este suficientă o Grecie pentru Europa, nu mai este nevoie de încă una. Din păcate pentru Ponta, din fericire pentru România, suporterii actualului premier se împuţinează, oricât de multe promisiuni ar lansa acesta în spaţiul public. Poate că bugetarii şi pensionarii cărora guvernul USL le-a reîntregit veniturile au motive de mulţumire. Deşi asta s-a făcut cu preţul creşterii datoriei guvernamentale cu 15 miliarde de euro. În economia reală, acolo unde se zbat CEO, CEH, RAAN, Oltchim, Dacia, Ford, CET-uri etc. nu sunt motive de bucurie. Asta pentru că guvernul Ponta a băgat banii publici în consum, nu în investiţii. Iar asta nu ţine de foame decât pe termen scurt.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: