UATAA Motru, fără autorizaţie de mediu

Uzina de Termoficare de la Motru funcționează fără autorizație de mediu de aproape o jumătate de an! Autorizația a expirat, iar Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a refuzat să emită o nouă autorizație pe considerentul că depozitul de cenușă al acesteia nu este conform cu directivele de mediu. Uzina motreană a acționat în instanță agenția pentru a mai trage de timp, astfel încât să nu se ajungă la închiderea centralei, context în care motrenii ar fi rămas fără apă caldă, dar și fără căldură chiar în acest sezon rece. Conducerea uzinei de termoficare spune că face demersurile necesare astfel încât centrala să se conformeze normelor de mediu.

Conform responsabililor cu mediul din Gorj, autorizația de funcționare a Uzinei de Termoficare de la Motru a expirat încă din toamna anului trecut. Centrala funcționează chiar și fără autorizația de mediu pentru că unitatea a acționat în instanță decizia Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj prin care a fost respinsă solicitarea prin care Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru intenționa să obțină o nouă autorizație. UATAA a pierdut la instanța din Gorj, iar cauza se judecă acum la Curtea de Apel Craiova. Cei de la APM Gorj spun că depozitul de cenușă al uzinei poluează mediul. "În ceea ce privește UATAA Motru, autorizația de mediu a expirat și uzina are și avea obligația să realizeze și să conformeze depozitul de zgură și cenușă. În sensul de a-l conforma și a depozita într-un alt sistem decât cel hidraulic. La data solicitării și a verificării în teren s-a constatat că măsura nu era realizată. Am discutat cu dânșii, au venit doar cu un proiect de conformare a depozitului și nu au reușit să-l conformeze într-un termen rezonabil. În această situație, am luat decizia de respingere a solicitării emiterii autorizației de mediu pentru funcționara uzinei de agent termic. Și acum funcționează fără autorizație de mediu. Dânșii au contestat în instanță. În general când se contestă în instanță se presupune că este suspendată decizia de respingere", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Corcoață: De 10 ani sunt probleme cu depozitul
Conducerea UATAA Motru spune că va relua procedura de obținere a autorizației de mediu, măcar parțial, asta pentru că și-a propus să achiziționeze un cazan pentru producerea apei calde pe timp de vară fără cărbune, folosind alt tip de combustibil. Asta va rezolva problema în sezonul cald, nu și pe perioada rece, atunci când tot cărbunele va fi materia primă de bază pentru producerea de agent termic. Administratorul special a spus că în paralel, din fonduri proprii, unitatea lucrează la conformarea depozitului. "În ceea ce privește depozitul de cărbune, de zece ani sunt probleme. S-au angajat că trebuie închis și nu s-a mai obținut finanțare. Am făcut proiectul de închidere în urmă cu 3 ani, din păcate nu am obținut finanțare, costurile sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi. Noi o primă etapă pe cheltuiala noastră am demarat-o, etapa I, care presupune execuția digurilor de contur. A fost finalizată, recepționată. Urmează în cel mai scurt timp să înceapă cea de-a doua etapă, închiderea pe celule a depozitului, asta în care nu vom obține bani să facem o închidere totală și rapidă. Vom reveni pentru o nouă autorizare având în vedere că urmează să montăm un cazan care nu va mai funcționa pe cărbune, ci pe păcură și gaze naturale", a declarat Eugen Corcoață, administratorul special al UATAA Motru.

Investiție
Consiliul Local Motru a aprobat recent achiziția unui nou cazan pentru producerea apei calde menajere și în prezent UATAA lucrează la un studiu de fezabilitate în baza căruia vrea să acceseze fonduri guvernamentale disponibile în termoficare în perioada 2014-2020. Practic, autoritățile din Motru s-au angajat să suporte 30% din investiție. Această investiția ar ajuta și la conformarea cu normele de mediu dar și la scăderea cheltuielilor pentru uzină. În acest moment UATAA Motru este în insolvență și este condusă de un administrator judiciar.

Vizualizări: 1,661

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: