UEF Motru, între faliment şi procesele cu datornicii

Uzina de Execuţie a Forajelor (UEF) Motru a dat în judecată toate primăriile şi firmele de la care are de recuperat bani. Printre acestea se numără primăriile Glogova, Aninoasa, Motru, firma Suinprod Bumbeşti Jiu, Matistal Severin şi multe altele. Suma pe care o are de recuperat este de ordinul miliardelor, directorul UEF Motru spunând că aceasta este principala cauză pentru care are conturile blocate de Finanţe.

Ilie Petrescu, directorul UEF Motru, spune că nu a avut altă soluţie de recuperare a datoriilor decât acţionarea în judecată. Aşa se face că primul termen îl are cu primăria Glogova, pe 25 noiembrie anul acesta. De aici, UEF Motru are de recuperat nu mai puţin de 135 de milioane pentru nişte lucrări de foraje la puţurile de alimentare cu apă şi lucrări de deznisipare. „Am de recuperat în total cred că mai mult de 20 de miliarde. La Glogova am făcut în 2009 nişte lucrări de foraje la puţurile de alimentare cu apă, am de recuperat de la ei 135 de milioane. Am dat primăria în judecată pentru că este singura formă să-mi recuperez banii, chiar dacă ştiu că şi ei au nişte probleme tot cu conturile blocate”, a declarat Ilie Petrescu, directorul UEF Motru.

Primarul din Glogova, Ion Şalapa, spune că blocarea conturilor nu are nicio legătură cu neplata, ci cu lipsa banilor din bugetul local. „S-a făcut o deznisipare în 2009 şi nu am avut bani. Au fost nişte lucrări din banii de la bugetul local şi nu am reuşit să-i strângem. Când o să aibă hotărâre judecătorească o să-i plătesc toţi banii, văd eu cum fac”, a declarat Ion Şalapa. 

Petrescu vrea să-şi deblocheze conturile

Lista datornicilor nu se opreşte însă aici. Tot Petrescu spune că mai are de recuperat în jur de un miliard 400 de milioane de la primăria Aninoasa, două miliarde de la Motru, 600 de milioane de la Matinstal Severin şi 192 de milioane de la SC Suinprod Bumbeşti Jiu. Toţi aceştia sunt chemaţi la judecată de firma condusă de Petrescu. „Astăzi chiar mă deplasez la Severin să punem sechestru la Matinstal pentru datoria de 600 de milioane. La Suinprod am făcut nişte foraje legate de pânza freatică de la ferma de porci, iar la Aninoasa practic am subcontractat lucrarea de la altă firmă şi de aici şi datoria respectivă”, a declarat Ilie Petrescu.

Legat de această problemă, primarul din Aninoasa spune că acţionarea primăriei în judecată este nejustificată. „UEF Motru nu are de ce să dea primăria Aninoasa în judecată pentru că primăria nu are nici un contract cu această firmă. Ei au subcontractat lucrarea de la SC Ydail SRL, firma care a câştigat licitaţia pentru reţeaua de alimentare cu apă”, a declarat Ilie Petroi, primarul din Aninoasa.

Chiar şi cu zeci de miliarde de recuperat, Petrescu spune că săptămâna viitoare va restitui Finanţelor Gorj suma de un miliard 700 de milioane pentru a i se debloca conturile, urmând să mai rămână dator cu două miliarde.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: