Ca la Târgu Jiu! Bust nou, pe un soclu dărâmat!

Bustul făcut în memoria unui fost ofiţer de poliţie, Ioan Popilian, care acum aproape un secol s-a opus intrării nemţilor în Târgu Jiu, a fost dezvelit ieri. Lucrarea, pentru care au fost cheltuiţi 50.000 de lei, a fost pusă pe un soclu distrus.

Bustul închinat fostului comisar de poliţie a fost amplasat în Parcul Central, chiar în apropierea podului peste Jiu. Reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură din Târgu Jiu, cei care s-au ocupat de organizarea evenimentului de dezvelire a bustului, au spus că au obţinut toate avizele necesare pentru realizarea şi montarea acestei lucrări, chiar şi de la Ministerul Culturii. Autorităţile locale au legat acest eveniment de comemorarea sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. „Se împlinesc 58 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Brâncuşi. Ca de obicei în perioada 16 martie Centrul Municipal de Cultură organizează evenimente comemorative referitoare la Constantin Brâncuşi. Astăzi, aici, în Parcul Central, se va dezveli bustul comisarului de poliţie Ioan Popilian. Lucrarea îl reprezintă pe eroul Ioan Popilian într-o ipostază eroică, într-o ipostază magnifică, care emană forţă, credinţa în tot ce înseamnă valori ale poporului român. Am plătit în jur de 50.000 lei pentru realizarea acestui bust”, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. Strâmbulescu a spus că există o legătură între cele două evenimente în sensul că Ansamblul Monumental a fost realizat urmare a comenzii făcute de Arethia Tătărăscu, închinat eroilor căzuţi în primul război mondial.

Artistul care a realizat bustul din bronz spune că a lucrat la el o jumătate de an. „L-am început anul trecut prin iulie, prin decembrie a fost turnat, în ianuarie a fost aici. Lucrurile au depins de iarnă, ca să putem să îl amplasăm. Nu puteam face fundaţia de beton pe îngheţ”, a precizat sculptorul Vlad Ciobanu.

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: