UM Sadu ar putea produce iarăşi frigidere

Uzina Mecanică Sadu ar putea produce, din nou, frigidere. Este un capitol la care s-a renunţat în urmă cu mai mulţi ani, iar autorităţile iau în calcul redeschiderea acestei linii. Până atunci, caută fonduri să achiziţioneze noi utilaje pentru realizarea muniţiei.

Deputatul Mihai Weber a dezvăluit că se poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Apărării şi Economiei ca la Sadu să se poată produce din nou frigidere de mici dimensiuni. „Au fost şi discuţii referitor la executarea anumitor produse. Ştiţi foarte bine că acum mulţi ani, UM Sadu realiza şi acele frigidere destinate pentru uzul auto, fie pentru domeniul hotelier. Există preocupare şi sper să găsim soluţii astfel încât să nu mai avem probleme în ceea ce priveşte viitorul uzinei”, a transmis Weber.

Autorităţile din Bumbeşti-Jiu se îndoiesc că ar putea să investească statul român într-o astfel de idee. Cu toate acestea, un investitor privat ar putea reînvia această producţie. „Din păcate, am pierdut această producţie civilă. Dar în România, nimeni nu mai produce aceste frigidere. Cele două proceduri sunt cu compresor şi absorbţie. În industria hotelieră din România găseşti frigidere cu compresor, care fac zgomot. Sunt sceptic că statul mai poate face acest lucru. Dacă găsim un investitor privat... Sunt frigidere cu mic litraj pe tehnologia cu absorbţie pentru că funcţionează cu rezistenţă electrică. Ar fi o oportunitate să reluăm această producţie la Sadu”, a spus şi primarul din Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru.

Fonduri pentru retehnologizare

Pentru că UM Sadu nu are acces la fonduri europene, guvernanţii caută fonduri să îmbunătăţească linia tehnologică a uzinei. Dau asigurări că utilajele necesare vor fi cumpărate până la sfârşitul acestui an. „Am avut discuţii cu directorul Uzinei Mecanice Sadu şi împreună cu directorul Romarm şi cu ministrul Economiei. Am identificat două soluţii. Singura variantă este de a îmbunătăţi linia tehnologică existentă. Nu neapărat toată linia, ci sunt anumite utilaje în puncte cheie din linia respectivă. Am găsit o soluţie. Au fost demarate discuţii cu cei care pot asigura acele utilaje. Am avut o discuţie cu Ministerul Apărării în sensul de a contracta un anumit tip de muniţie pe care UM Sadu o poate realiza. Este un contract cadru şi poate exista posibilitatea ca parte din comenzi să fie livrate de UM Sadu”, a mai explicat deputatul Mihai Weber.

Vizualizări: 1,293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: