Gherendi: Sunt tot mai multe medicale, trebuie oameni tineri

Mircea Gherendi, salariat al Complexului Energetic Oltenia, este un susţinător al acordării condiţiilor speciale de muncă în minerit. Gherendi a spus că sunt tot mai multe concedii medicale de la un an la altul, din cauză că media de vârstă în CEO depăşeşte 49 de ani. „Creşte indicele de morbiditate, creşte numărul de zile de concediu de la un an la altul. Este şi normal, pentru că media de vârstă este de peste 49 de ani şi normal că, după zeci de ani în carieră, oamenii se îmbolnăvesc mai uşor. Era bine pentru toată lumea să se acorde condiţiile speciale de muncă, să poată salariaţii să se pensioneze şi să vină angajaţi tineri. Această întinerire nu se mai poate amâna”, a spus Gherendi la Tele3.

De altfel, pe paginile de socializare circulă situaţia concediilor medicale acordate în Divizia Minieră în 2017. Este vorba de mai bine de 112 mii de zile de concediu medical pentru cei opt mii de angajaţi. Cele mai multe zile au fost pentru traumatisme - peste 18 mii de zile, boli ale aparatului osteo-articular - peste 45 de mii de zile, boli ale aparatului respirator - peste 8 mii de zile, boli cardio-vasculare - peste 8 mii de zile.

Numărul total de boli profesionale a fost de 51, din care opt cazuri noi.

Circa opt mii de salariaţi ai CE Oltenia beneficiază de condiţii deosebite de muncă (echivalentul grupei a II-a), dar o parte din ei s-ar încadra în condiţii speciale (echivalentul grupei I), după cum spune sindicalistul Manu Tomescu. El duce o campanie pe pagina de socializare în care încearcă să sensibilizeze politicienii să amendeze proiectul Legii pensiilor, aflat în dezbatere publică, astfel încât o parte dintre mineri şi energeticieni să beneficieze de condiţii speciale. (A.A.)

Vizualizări: 4,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: